Árpád
-2 °C
4 °C

Pozsony vezetése plakátokon könyörög, hogy jelentsék be magukat a lakosok

2018.05.02. 18:48

Plakátkampány indult Pozsonyban azért, hogy "papíron" más településeken élő több százezer lakóját rábírja, helyezzék állandó lakóhelyüket a fővárosba - írja az MTI.

Pozsonyban a bejelentett állandó lakóhelyek száma szerint mintegy félmilliós város, a gyakorlatban viszont a városban közel háromnegyed millióan laknak életvitelszerűen. A jelenséget leginkább az okozza, hogy az ország más részeiből odatelepülők nem jelentkeznek át a szlovák fővárosba miután ott életvitelszerűen ott laknak. 

A nemtörődömség mellett ennek anyagi okai is vannak, ugyanis a vidéki települések lakóinak előnyösebb feltételeket kínálnak a biztosítótársaságok, vagy hogy sok albérlet-tulajdonos nem akar adózni, így a bérlők nem az albérletük címét adják meg állandó lakóhelyükként.

Az elmúlt tíz évben kialakult helyzet megviseli anyagilag az önkormányzatot, mivel a városi infrastruktúrát háromnegyed millió ember számára kell finanszíroznia, ám az államkasszából ehhez csak kevesebb mint félmillió lakos után kap dotációt. Ez különböző becslések szerint tíz-, de akár hatvanmillió eurós bevételkiesést okoz a helyi önkormányzatnak.

A "papíron" más településeken élő, de a gyakorlatban Pozsonyban lakó emberek számáról sokáig csak nagy eltéréseket mutató becslések léteztek. Egy, az önkormányzat által most közzétett - a mobiltelefonok SIM-kártyáinak adatait feldolgozó - kimutatás azonban kézzelfoghatóbb, a valóságot vélhetően reálisabban tükröző adatokat tett elérhetővé. Ennek alapján derült ki, hogy a szlovák fővárosnak mintegy kétszázezer olyan lakója van, akik a hétvégét más településeken töltik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?