Krisztina
18 °C
24 °C

Pozsony vezetése plakátokon könyörög, hogy jelentsék be magukat a lakosok

2018.05.02. 18:48

Plakátkampány indult Pozsonyban azért, hogy "papíron" más településeken élő több százezer lakóját rábírja, helyezzék állandó lakóhelyüket a fővárosba - írja az MTI.

Pozsonyban a bejelentett állandó lakóhelyek száma szerint mintegy félmilliós város, a gyakorlatban viszont a városban közel háromnegyed millióan laknak életvitelszerűen. A jelenséget leginkább az okozza, hogy az ország más részeiből odatelepülők nem jelentkeznek át a szlovák fővárosba miután ott életvitelszerűen ott laknak. 

A nemtörődömség mellett ennek anyagi okai is vannak, ugyanis a vidéki települések lakóinak előnyösebb feltételeket kínálnak a biztosítótársaságok, vagy hogy sok albérlet-tulajdonos nem akar adózni, így a bérlők nem az albérletük címét adják meg állandó lakóhelyükként.

Az elmúlt tíz évben kialakult helyzet megviseli anyagilag az önkormányzatot, mivel a városi infrastruktúrát háromnegyed millió ember számára kell finanszíroznia, ám az államkasszából ehhez csak kevesebb mint félmillió lakos után kap dotációt. Ez különböző becslések szerint tíz-, de akár hatvanmillió eurós bevételkiesést okoz a helyi önkormányzatnak.

A "papíron" más településeken élő, de a gyakorlatban Pozsonyban lakó emberek számáról sokáig csak nagy eltéréseket mutató becslések léteztek. Egy, az önkormányzat által most közzétett - a mobiltelefonok SIM-kártyáinak adatait feldolgozó - kimutatás azonban kézzelfoghatóbb, a valóságot vélhetően reálisabban tükröző adatokat tett elérhetővé. Ennek alapján derült ki, hogy a szlovák fővárosnak mintegy kétszázezer olyan lakója van, akik a hétvégét más településeken töltik.