Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Egyesült Államok átadott egy guantanamói foglyot Szaúd-Arábiának

2018.05.03. 06:17

 Az Egyesült Államok átadott Szaúd-Arábiának egy foglyot a guantanamói fogolytáborból, így a létesítményben fogva tartottak száma 40-re csökkent - tudatta szerdán a Fehér Ház.

Ahmed Mohammed Haza al-Darbi 13 éves büntetésének fennmaradó részét hazájában tölti majd le. Átadása az ügyében született 2014-es vádalku része.

A guantanamói támaszponton George W. Bush elnökséges idején hozták létre a fogolytábort a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni terrorizmus elleni háborúban elfogott ellenséges harcosok fogva tartására. Barack Obama megígérte ugyan, hogy bezárja a fogolytábort, amely miatt számos jogvédő szervezet rendszeresen bírálta az Egyesült Államokat, de ezt mégsem sikerült megtennie. Elnöksége alatt viszont 242-ről 41-re csökkent a foglyok száma.

Ezzel ellentétben Donald Trump még kampányában azt ígérte, hogy "megtölti gazfickókkal" a tábort. Darbi az első, aki Trump elnöksége idején hagyhatta el a tábort.