Aliz
6 °C
14 °C

Iowában az első szívdobbanástól tilos az abortusz

2018.05.03. 00:11

A terhesség hatodik hete környékén, amikor a legtöbb nő még nem is tud a várandósságáról, általában elkezd dobogni a magzat szíve, és Iowában ettől a pillanattól kezdve tilos abortuszt végrehajtani. Ez az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvénye, és csak akkor tesznek kivételt, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, és ezt az áldozat jelentette is a hatóságoknál.

A Des Moines-i, republikánus többségű szenátus 29-17 arányban fogadta el a törvénytervezetet, amelyet a képviselőház már korábban jóváhagyott, és így most Kim Reynolds republikánus párti kormányzó elé kerül aláírásra - írja az MTI.

A republikánus politikusok nem titkolt célja a törvénnyel, hogy megpróbálják az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságon megmásíttatni az 1973-as Roe kontra Wade ügyben született ítéletet, amelyben akkor a legfelső amerikai igazságszolgáltatási fórum kimondta:

a nőknek alkotmányos joguk van az abortuszhoz.

Az abortuszhoz való jog mellett kiálló Planned Parenthood nevű szervezet helyi szóvivője szerint az iowai abortusztörvény szándékosan alkotmánysértő, a tökéletesen biztonságos terhességmegszakítások 99 százalékát lehetetleníti el, és egyetlen célja, hogy megmásítsa a Roe kontra Wade ügyben született döntést.

„A törvény a magzati szívhangot használja fel eszközként, ami teljesen önkényes döntés, mert a szívverés még messze nem jelenti azt, hogy a magzat a méhen kívül is életképes” - magyarázta a Planned Parenthoodtól Becca Lee.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?