Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eggyel közelebb a két Korea közti repülőjáratok újraindítása

2018.05.04. 19:52

A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) igazgatói a jövő héten Észak-Koreába utaznak, hogy megvitassák a phenjani vezetésnek a két Korea közötti új járatok megnyitása iránti kérelmét, írja az MTI. A montreali székhelyű szervezet szerint mérlegelik a Dél-Koreába irányuló új járatok ügyét.

A februárban előterjesztett észak-koreai kérést egyéb légi navigációs és biztonsági kérdéssel együtt megvitatják majd Arun Mishra, az ICAO ázsiai és csendes-óceáni területi igazgatója, illetve Stephen Creamer, a szervezet légi navigációs hivatala vezetője látogatása alatt. Az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság - honlapja szerint - jelenleg orosz és kínai városokba ajánl utakat. Ez a két állam diplomáciai kapcsolatokat ápol Phenjannal.

Az ICAO célja a nemzetközi polgári légi közlekedés és a légi fuvarozás tervszerű, hatékony és biztonságos fejlődésének biztosítása. Ennek keretében a szervezet szabványokat és szabályzatokat alkot, amelyek többek között a nemzetközi repülőterek biztonsági előírásaival, a repülőgépek tervezésével, a pilóták és légi forgalomirányítók tevékenységével foglalkoznak.

Az ICAO bár nem kényszeríthet kötelező szabályokat az egyes kormányokra, 192 tagállama által jóváhagyott biztonsági szabványain keresztül viszont jelentős befolyással bír.

Az ICAO-hoz beterjesztett kérelem gyakorlati intézkedésként a Reuters brit hírügynökség szerint újabb jele a két Korea kibékülési folyamatának, amelynek fontos eleme volt a dél- és az észak-koreai vezetők április 27-i történelmi jelentőségű csúcstalálkozója, amelynek zárónyilatkozatában Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megfogadta, hogy együttes erőfeszítéssel idén hivatalosan is lezárják az 1950-53-as koreai háborút. Szöul és Phenjan ennek érdekében három-, illetve négyoldalú tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államok, valamint Kína részvételével. A koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek békeszerződést nem kötöttek.

Trump - Kim Dzsongun csúcstalálkozó

Közben megvan az észak-koreai vezetővel tartandó csúcstalálkozó helyszíne és ideje, és ezt hamarosan nyilvánosságra hozzák, jelentette be Donald Trump amerikai elnök pénteken újságírói kérdésre felelve.

A Fehér Ház közlése szerint a történelmi jelentőségű találkozóra Trump és Kim Dzsong Un között még májusban sor kerülhet, amennyiben a kommunista vezetés kész bizonyos engedményekre nukleáris programjával és az Egyesült Államokkal más vitás kérdésekkel összefüggésben.

Trump újságíróknak elmondta azt is, hogy "sok minden történt" az Észak-Koreában fogva tartott amerikai állampolgárok ügyében is. "Nagyon tartalmas megbeszéléseket folytatunk Észak-Koreával, és mostanra már sok minden történt a foglyokkal kapcsolatban. Úgy gondolom, nagyon jó dolgok fognak történni" - hangsúlyozta.

A Reuters brit hírügynökség szerint az amerikai kormány olyan jelentéseket vizsgál, miszerint az utóbbi években Észak-Koreában letartóztatott és munkatáborban fogva tartott három amerikait nemrég egy phenjani hotelbe szállítottak. A hírügynökség értékelése szerint egyre növekvő várakozások vannak aziránt, hogy szabadon engedik őket a csúcstalálkozó előtt.

Trump az észak-koreai vezetővel a Koreai-félszigeten kialakult feszültség tartós csökkentéséről, valamint a térség atomfegyver mentesítéséről készül tárgyalni. Korábbi nyilatkozataiban az elnök május végi vagy június eleji találkozót emlegetett. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott, hogy az olyan harmadik államokkal szemben, mint Mongólia vagy Szingapúr, előnyben részesítené a két Korea közötti demarkációs vonalat a találkozó helyszíneként.