Ödön
1 °C
11 °C

Muharrem Incét indítja a török ellenzék Erdogan ellen

2018.05.04. 12:15 Módosítva: 2018-05-04 12:15:31

Muharrem Incét nevezte meg elnökjelöltjeként a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) ankarai gyűlésén. A politikus Recep Tayyip Erdogan államfővel méri össze erejét a június 24-ei előrehozott választáson, írja az MTI.

A pártot vezető Kemal Kilicdaroglu bejelentését a több ezres tömeg tapsviharral fogadta. "Szövetséget akarunk kötni, hogy véget vessünk a széthúzásnak az országban" - mondta Kilicdaroglu. A Köztársasági Néppárt azt szeretné, ha Törökország minden lakója "békében élne egymással" - tette hozzá.

A CNN Türk hírcsatorna úgy tudja, hogy a CHP parlamenti képviselői egyhangúlag választották meg az 54 éves Incét, aki 2002 óta tagja a törvényhozásnak. A fizika- és kémiatanár végzettségű Ince szenvedélyes és harcias retorikájáról híres. Egyik legünnepeltebb megjegyzésében kijelentette: eladja a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő által építtetett, hivalkodó elnöki palotát.

Ince jelezte: etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül minden török állampolgár jelöltjeként szeretne indulni a választáson. Megválasztása esetén a pártatlanságot tűzi zászlajára. Ennek jeleként azonnal le is cserélte CHP-s kitűzőjét a török zászlóra. "Minden jobb lesz" - ígérte a politikus.

A remek szónoki képességgel rendelkező Ince Erdogan egyik leghangosabb bírálója volt az elmúlt időszakban, de Kilicdaroglut sem kímélte. Ince kétszer indult a legnagyobb ellenzéki párt elnöki tisztségéért, sikertelenül.

Az iszlamista gyökerű AKP 2002-es hatalomra kerülése óta sorra nyerte a választásokat, a pártot vezető Erdogan pedig a török politika megkerülhetetlen figurájává vált. A török elnök múlt szerdán jelentette be, hogy 2019 novembere helyett idén júniusban tartják meg a következő elnök- és parlamenti választást.

Szakértők szerint Erdogan azért hozatta előre a választásokat, hogy mielőbb gyakorolhassa a tavalyi alkotmányos népszavazással megszerzett, kiszélesített elnöki jogköröket, amelyek értelmében ő lesz a végrehajtó hatalom feje. Erdogan így akarta elejét venni annak is, hogy az AKP szavazókat veszítsen az újonnan megjelenő politikai mozgalmak miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?