József, Bánk
1 °C
12 °C

Muharrem Incét indítja a török ellenzék Erdogan ellen

2018.05.04. 12:15 Módosítva: 2018.05.04. 12:15

Muharrem Incét nevezte meg elnökjelöltjeként a legnagyobb török ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) ankarai gyűlésén. A politikus Recep Tayyip Erdogan államfővel méri össze erejét a június 24-ei előrehozott választáson, írja az MTI.

A pártot vezető Kemal Kilicdaroglu bejelentését a több ezres tömeg tapsviharral fogadta. "Szövetséget akarunk kötni, hogy véget vessünk a széthúzásnak az országban" - mondta Kilicdaroglu. A Köztársasági Néppárt azt szeretné, ha Törökország minden lakója "békében élne egymással" - tette hozzá.

A CNN Türk hírcsatorna úgy tudja, hogy a CHP parlamenti képviselői egyhangúlag választották meg az 54 éves Incét, aki 2002 óta tagja a törvényhozásnak. A fizika- és kémiatanár végzettségű Ince szenvedélyes és harcias retorikájáról híres. Egyik legünnepeltebb megjegyzésében kijelentette: eladja a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő által építtetett, hivalkodó elnöki palotát.

Ince jelezte: etnikai és vallási hovatartozástól függetlenül minden török állampolgár jelöltjeként szeretne indulni a választáson. Megválasztása esetén a pártatlanságot tűzi zászlajára. Ennek jeleként azonnal le is cserélte CHP-s kitűzőjét a török zászlóra. "Minden jobb lesz" - ígérte a politikus.

A remek szónoki képességgel rendelkező Ince Erdogan egyik leghangosabb bírálója volt az elmúlt időszakban, de Kilicdaroglut sem kímélte. Ince kétszer indult a legnagyobb ellenzéki párt elnöki tisztségéért, sikertelenül.

Az iszlamista gyökerű AKP 2002-es hatalomra kerülése óta sorra nyerte a választásokat, a pártot vezető Erdogan pedig a török politika megkerülhetetlen figurájává vált. A török elnök múlt szerdán jelentette be, hogy 2019 novembere helyett idén júniusban tartják meg a következő elnök- és parlamenti választást.

Szakértők szerint Erdogan azért hozatta előre a választásokat, hogy mielőbb gyakorolhassa a tavalyi alkotmányos népszavazással megszerzett, kiszélesített elnöki jogköröket, amelyek értelmében ő lesz a végrehajtó hatalom feje. Erdogan így akarta elejét venni annak is, hogy az AKP szavazókat veszítsen az újonnan megjelenő politikai mozgalmak miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!