Több bányász eltűnt egy lengyelországi szénbányában

2018.05.05. 16:44

Négy bányászt kimentettek, de hét társuk eltűnt, miután szombaton kisebb földrengés volt egy dél-lengyelországi bánya térségében - közölte Katarzyna Jablonska-Bajer, a Jastrzebie bányavállalat szóvivője. A mentési munkálatok délelőtt fél tizenkettőkor indultak meg a Zofiowka szénbányában, írja az MTI.

Jablonska-Bajer szerint négy vájárt sikerült eddig a felszínre hozni, de hét társukkal, akik 900 méteres mélységben dolgoztak, elvesztették a kapcsolatot.

"Nem volt még ilyen erős földmozgás a bányában" - tette hozzá a szóvivő. Mint mondta, a mentést végzők nem tudnak lejutni hozzájuk a bányában mért magas metángáz-értékek miatt.

A TVN24 televízió szerint a földmozgást a földfelszínen is érezni lehetett, néhány közeli épület is megremegett.

A szóvivő korábban még azt állította: van remény arra, hogy az eltűnt bányászok esetleg egy másik kijáraton keresztül távoztak. Később viszont módosította kijelentését, azt mondta, csak egy kiút van. A bánya Jastrzebie-Zdroj települése mellett fekszik a cseh határ közelében.

A szénbányászat Lengyelország egyik legfontosabb iparágának számít, a szén pedig az ország legfőbb energiaforrásának.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint mintegy 65,8 millió tonna szenet termeltek ki a földből tavaly, 4,8 millió tonnával kevesebbet, mint 2016-ban.  • Tippek
  • Hírek