Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt az egyik föld alatt rekedt lengyel bányász

2018.05.06. 12:44

Holtan találták meg vasárnap délelőtt a dél-lengyelországi, a cseh határhoz közeli Zofiówka szénbányában rekedt egyik vájárt, írja az MTI a Jastrzebiei Széntársaság elnökének közlése nyomán.

A bányászt szombat este egy fémszerkezet alá szorulva látták meg a mentők, életjeleket nem észleltek. Vasárnap reggelre aztán az omladék által eltorlaszolt bányafolyosóban meg tudták közelíteni, majd a felszínre vitték, az orvosok azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A bányát szombat délelőtt érte földmozgás, miközben odalent 250 bányász dogozott, közülük 11 ember 900 méteres mélységben, ahol az omlás történt. Ahogy a szombati cikkünkben írtuk, négyüket sikerült kimenteni, heten azonban a föld alatt rekedtek. Közülük szombat estére már kettőt kimentettek, őket kórházban kezelik nem életveszélyes sérülésekkel.

Négy embert továbbra is keresnek, az akcióban mintegy 200 bányamentő vesz részt felváltva. A mentést nehezíti:

  • a magas metángáz-koncentráció,
  • a magas hőmérséklet,
  • valamint egy újabb kisebb földmozgás, ami közben történt.

A baleset helyszínére szombat este ellátogatott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, az eseményeket Andrzej Duda elnök is folyamatosan követi.