Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meglépett a börtönre ítélt náci nagymama

2018.05.07. 15:07

Holokauszttagadás miatt 14 hónap börtönre ítélt egy német bíróság egy 89 éves asszonyt, írtuk meg még 2017-ben. A gyakran csak a náci nagymamaként emlegetett Ursula Haverbecket már több alkalommal is elítélték közösség elleni izgatás miatt, az ügyvédei fellebbezései miatt azonban csak most kerülhet a rácsok mögé. Ám a Thelocal.de szerint a nő nem nagyon jelentkezett a börtönnél, hogy bevonuljon, és a rendőrség legutolsó közleménye is arról szól, hogy egyelőre nem sikerült begyűjteni az idős nőt.

A holokauszttagadó nő és férje, az 1999-ben elhunyt Werner Georg Haverbeck a második világháború ideje alatt a náci párt tagjai voltak, a hatvanas évek első felében pedig megalapították a Collegium Humanum nevű szervezetet, amely a 2008-as betiltásáig a holokauszttagadók gyűjtőhelye volt.

Ursula Haverbeck egy jobboldali lap szerzőjeként például amellett érvelt, hogy a holokauszt sosem létezett, Detmold polgármesterének címzett 2016-os levelében pedig arról írt, hogy Auschwitzban nem voltak gázkamrák.

Az asszonyt 2017 októberben egy berlini bíróság ítélte el, amiért a német főváros egyik éttermében nyilvánosan kijelentette, hogy a nácik által elkövetett népirtás nem létezett, illetve azt is kétségbe vonta, hogy több millió embert gyilkoltak meg a haláltáborban. Haverbeck tagadta a vádat, azzal védekezett, hogy csak egy könyvből idézett részleteket.

Idén május 4-én nem jelent meg a nő, hogy börtönbe vonuljon, így jelentették a rendőrségnek, hogy hajtsák végre, amit kell. De a rendőrségnek egyelőre nem sikerült megtalálnia Ursulát.