Konrád
6 °C
23 °C

Nem csitul az erőszakhullám Londonban

2018.05.07. 11:45

Legyen a fiam az utolsó (áldozat), és egy példa mindenkinek. Csak legyen már ennek vége!

- fakadt ki Preatana Morgan, a 17 éves Rhyhiem Ainsworth Barton édesanyja. A fiút a hétvégén ölték meg London Southwark részén, miközben éppen a barátaival focizott. Az anyja szerint jó gyerek volt, aki építész akart lenni, egyik utcai bandához sem tartozott. 

Pteatana Morgan segélykiáltása érthető, hiszen az utóbbi időszakban nagyon durván megnőtt Londonban az erőszakos bűncselekmények száma, a sokszor halállal végződő késelések, lövöldözések elkövetői és áldozatai is rendszerint fiatal feketék. 

Preatana Morgan (j), a 17 éves Rhyhiem Ainsworth Barton édesanyja
Preatana Morgan (j), a 17 éves Rhyhiem Ainsworth Barton édesanyja
Fotó: Peter Nicholls / Reuters

Rhyhiem Ainsworth például csak az egyike volt annak a négy embernek, akire a hétvégén rálőttek. Wealdstonban két fiú, egy 13 és egy 15 éves szenvedett komoly sérüléseket, Lewishamben pedig egy 22 éves férfira lőttek rá. Szerencséjükre ők túlélték a támadásokat. De nem csak fiatal áldozatok vannak. Legutóbb egy 43 éves férfit késelt meg valaki Ealingben. 

A kilencmilliós brit fővárosban szinte minden napra jut egy késeléses haláleset, az áldozatok gyakran fiatal, színesbőrű férfiak, a helyszín általában valamelyik külső, szegényebb kerület, a gyilkosságok hátterében pedig nagyjából az esetek felében bandaösszecsapások állnak, a maradék ügyek egy részében pedig drog. A jelenségről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

(BBC)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!