Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Drogkereső kutyáik elaltatásával fenyegetőznek a fűlegalizálást ellenző rendőrök

GettyImages-71623054
2018.05.08. 18:30

Egy nagyon érdekes szituációra hívta fel a figyelmet az alapvetően marihuána-szaklapnak számító High Times. A Pantagraph átfogó cikkére hivatkozva írnak arról, hogy az amerikai Illinois állam rendőrei azzal fenyegetőznek, hogy kénytelenek lesznek elaltatni a drogkereső kutyáikat, ha legalizálják a marihuánát.

Ugyebár a drogkereső kutyákat arra képzik kiskoruk óta, hogy kiszagolják az illegális szereket, mint a heroin, kokain, vagy éppen a marihuána. Igen ám, de egyre több amerikai államban legalizálták az utóbbi években a füvet, ezért felvetődött az a probléma, hogy mi lesz így a kutyákkal? Az egyik kiképzőtiszt szerint borzalmas ötlet esetleg átképezni a kutyákat, mert öt különböző szag felismerésére tanították őket kiskoruktól kezdve, ezt utólag egész egyszerűen nem lehet elfeledtetni az állatokkal.

Egyes illinois-i rendőrök azt mondják, hogy egy esetleges legalizáció után ezeket a kutyákat nem lehetne drogkeresésre használni többet, ezért jobb híján el kéne altatni az állam mind a 275 drogkereső kutyáját, és újakat képezni helyettük, amelynek a költsége 20 ezer dollár, 5,3 millió forint.

A kutyákat egy esetleges legalizáció esetén azért sem lehetne munkára fogni, mert az azt jelentené, hogy dekriminalizált anyag felderítésére használják őket, ami jogszerűtlen, illetve azt sem lehetne eldönteni elsőre, hogy a kutya fű miatt szagolt ki valakit, vagy valami súlyosabb szer miatt.

Egyes államokban megpróbálkoztak az átneveléssel, de a legtöbb helyen nyugdíjazták a blökiket, akik azóta a gazdájuknak számító rendőrtiszteknél élnek. Mivel ezek speciálisan képzett kutyák, kizárólag rendőrtisztek fogadhatják örökbe őket, mert másként viselkednek, mint a fajtársaik.

Egy márciusi felmérés szerint Illinois állam egyik megyéjében a többség támogatja a legalizációt.

(Borítókép: Drogkereső kutya az Illinois állambeli  O'Hare reptéren - fotó:  Tim Boyle / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?