Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rabszolgaságról beszámoló túlélők fúrhatják meg az olasz-líbiai megállapodást

2018.05.08. 09:34

Megtorpedózhatják a menedékkérők visszatoloncolásáról szóló olasz-líbiai egyezményt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A kereset 17 túlélő beszámolóján alapszik, akik szerint az Olaszországból visszaküldötteknek erőszak és kényszermunka jut osztályrészül – írta a Guardian. 

Mindannyian egy lélekvesztőn voltak, amikor az olasz partiőrség rájuk talált és visszatoloncolták őket az afrikai partokra. Ezt az a tavalyi megállapodás tette lehetővé, amelyet az akkori olasz bal-közép kormány hozott tető alá Líbiával.

A megállapodástól az EU is azt várta, hogy csökkenti az Olaszországba érkező migránsok számát. Ennek jegyében Olaszország magára vállalta, hogy kiképezi a líbiai parti őrséget.

Azonban már novemberben kiderült, hogy a Líbián át továbbra is Európába áramló tömegeket sokszor kényszermunkára használják fel, adják-veszik őket a hadurak, akár épp azok, akik most a parti őrség kiképzésre szánt olaszországi forrásokhoz is hozzájuthatnak. 

Tavaly novemberben 20 ember halt meg, amikor egy 130 emberrel teli süllyedő csónakot próbált megmenteni egy brit önkéntes csoport, ám a líbiai oldal közbeavatkozott. A túlélőket a parti őrség Líbiába szállította vissza. A líbiai parti őrség akár nemzetközi vizekről is arra kényszeríti az életmentő civil hajókat, hogy az olasz partok helyett Líbia irányába menjenek a vízből kimentettekkel.

Az incidens megmutatta, hogyan váltak a civil embermentők a Frontex és a líbiai parti őrség ellenségeivé.  SOS Mediterranee nevű civil mentőcsapat kommunikációs vezetője, Mathilde Auvillain szerint a Frontex próbálja nem észrevenni, hogy a menekültek a nyomor és háborúk miatt kockáztatják az életüket. A vádakkal ráadásul működésük sikertelenségét igyekszik palástolni, mivel a tengeri határvédelem egyetlen kimutatható eredménye, hogy többen fulladnak a tengerbe.

Az Emberi Jogok Aurópai Bírósága már korábban is ítélt jogellenesnek visszatoloncolásról szóló olasz-líbiai egyezményt. Hat éve Silvio Berlusconi kormánya megállapodását függesztették fel emberi jogi következményei miatt. 

„Líbia a világ legrosszabb helye. Ha fekete vagy, eleve mindenki rabszolgaként kezel” – mondta a Guardiannak egy gambiai fiatal. Az Amnesty International szerint 2017-ben 20 ezer embert szállítottak vissza az egyezmény alapján Líbiába a tengerről.