Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beiktatták a tüntetésekkel győztes örmény kormányfőt

2018.05.08. 12:26

Beérett az utcai tüntetéssorozat Örményországban: kedden, másodszori nekifutásra kormányfővé választotta a parlament Nikol Pasinjant. Ezzel liberális ellenzéki politikus lett a dél-kaukázusi ország vezetője, lezárva ezzel a Szerzs Szarkiszjan nevéhez fűződő tíz éves korszakot.

Az Ielk (Kiút) pártszövetségből indult Pasinjannak a 105 fős parlamentben azonban az is kellett a többség megszerzéséhez, hogy néhány képviselő átszavazzon a lemondott Szarkiszjan pártjából, az Örmény Köztársasági Pártból, amire a május 1-jei szavazáson még nem került sor – írta a Newsru.com.

Karabahi rendezés?

Pasinjan a szavazás előtti felszólalásában elmondta, kész a nemzetek egyenrangúságának elve mentén tárgyalni Hegyi-Karabah helyzetéről. A terület jogilag Azerbajdzsánhoz tartozik, a Szovjetunió felbomlása óta azonban Örményország tartja ellenőrzése alatt az örmények bölcsőjének tekintett területet valamit az azt Örményországgal összekötő területet, ami miatt a mindössze hárommilliós, tengeri kijárat nélküli Örményországnak nincs diplomáciai kapcsolata Azerbajdzsánnal és az első világháborús örmény népirtással kapcsolatos felelősségét elutasító Törökországgal sem.

Pasinjan ugyan egy Moszkva-barát kormányfőt váltott, ráadásul utcai tüntetések hatására, Oroszország azonban mégsem sorolta a tüntetést a nyugat által pénzelt, ukrán, grúz, kirgiz „színes forradalmakhoz”.

A 42 éves Pasinjan – akit 2010-ben hét évre ítéltek zavargások megszervezésének vádjával, majd egy év múlva amnesztiával szabadult – maga is hangsúlyozta, hogy a Független Államok Közösségében és a Moszkva vezette Kollektív Védelmi Szerződés Szervezetében lévő Örményország továbbra is alapvetőnek tartja a jó kapcsolatot Oroszországgal.