Ödön
1 °C
11 °C

Trump külügyminisztere Észak-Koreába ment

2018.05.08. 23:43

Donald Trump amerikai elnök két fontos bejelentést is tett kedd esti sajtótájékoztatóján. Az egyik, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomalkuból (erről itt írtunk), a másik pedig, hogy a külügyminisztere, Mike Pompeo úton van Észak-Koreába, hogy előkészítse a történelmi jelentőségű találkozót az amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor között.

Az, hogy a csúcstalálkozó mikor történhet meg, nem  derült ki ahogy arról sem beszélt részletesen Trump, hogy Pompeo milyen megbízással indult Észak-Koreába, mennyi ideig tartózkodik majd az országban és kikkel fog egyeztetni. Az elég valószínű, hogy a külügyminiszter találkozik Kim Dzsongunnal és a látogatása után már arra is van esély, hogy a Trump és Kim Dzsongun közötti találkozó idejét és helyét is bejelentik.

A csúcstalálkozó előkészítésén kívül egy másik célja is lehet Pompeo látogatásának. Az NBC szerint tárgyalni fog három Észak-Koreában raboskodó amerikai állampolgár szabadon engedéséről is. Trump erről egyelőre óvatosan fogalmazott, újságírói kérdésre is csak annyit mondott, hogy örülne a foglyok szabadon bocsátásának, de nem árulta el, erre mennyi esélyt lát.

Jelenleg még három amerikai – Tony Kim, Kim Hak-song and Kim Dong-chul – van börtönben Észak-Koreában. Az 59 éves Tony Kimet tavaly áprilisban fogtak el a phenjani reptéren, mikor el akarta hagyni az országot. Ő kutatóként dolgozott rövid ideig az észak-koreai főváros egyetemén. Kim Hak-songot tavaly májusban tartóztatták le, ő szintén a phenjani egyetemen kutatott. Kim Dong-chult pedig 2016 áprilisában ítélték 10 év börtönre és kényszermunkára kémkedésért és felforgató tevékenységért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?