Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egyszer úgyis meghal, mint mindenki más

2018.05.09. 20:52

Az egészségügyi miniszter döntése alapján vizsgálat indult Franciaországban egy strasbourgi mentős operátorral szemben, aki egy komoly gyomorfájdalmakról és halálfélelemről beszámoló 22 éves nőnek azt mondta a telefonban, „egy nap mindenképpen meg fog halni, mint mindenki más” – írja a BBC

A három perces telefonbeszélgetés során a nő segítséget kért, de hallhatóan az is nehezére esett, hogy pontosan körülírja, hogy mi a panasza. Az operátor dühösen figyelmeztette, hogy ha nem mondja el egyértelműen, hogy mi a baja, akkor leteszi a telefont. A nő csak annyit válaszolt, hogy nagy rosszul van, mire az operátor azt tanácsolta neki, hogy hívja fel az SOS Médecins-t, ami nem mentőket, hanem orvosokat küld a betegekhez.

A felvételen az is hallható, ahogy az operátor egy munkatársával poénkodik a beteg nőn, akinek később sikerült elérnie az SOS Medecins-t, és öt óra várakozás után be is vitték a kórházba. A nő stroke-ot kapott, ezért az intenzív osztályra szállították, de órákkal később meghalt, miután több szerve is leállt.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

Az eset még decemberben történt, de a telefonbeszélgetésről készült felvételt csak most hozta nyilvánosságra egy helyi lap. A cikk megjelenése után pár nappal a strasbourgi kórház ideiglenesen felfüggesztette a telefonos operátort. Az ügyészség megkezdte az ügy vizsgálatát, és a kórház előzetesen annyit közölt, hogy biztos, hogy nem megfelelően járt el az operátor a hívás fogadásánál. A francia egészségügyi miniszter, Agnès Buzyn Twitteren azt írta, felháborítónak tartja az esetet, és kifejezte részvétét a nő családja irányába, illetve azt ígérte, hogy ki fogják deríteni, hogy pontosan mi történt, és felelősségre vonják az érintetteket.

A nő idősebb nővére azt mondta, sokkolta az, ahogy a húgával bántak, senki nem érdemli meg ezt a bánásmódot, és ilyesmi nem történhet meg még egyszer.  Franciaországban az eset komoly közfelháborodást váltott ki. A sürgősségi orvosok szervezete szerint az eset arra is rámutat, hogy válságos a helyzet az országos ambuláns ellátásban, ugyanis a vészhelyzetek és a hívások száma is megtöbbszöröződött az elmúlt évtizedekben.

A kórházi alkalmazottak közül ezért sokan stresszesek, fáradtak, és annyira ki vannak égve, hogy gyakran nem megfelelő empátiával kezelik a betegeket. A strasbourgi kórház egy volt munkavállalója azt is megjegyezte, hogy 100 hívásból nagyjából csak 10-20 számol be valódi vészhelyzetről, nagyon gyakoriak a részeg hívások, de sokan egyszerűen csak magányosak és azért hívják fel a mentőt, hogy beszélgethessenek valakivel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?