Szökőnap
5 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Malajzia: a 92 éves exkormányfő nyerte a választást

2018.05.09. 23:10

Elveszítette a választást Malajziában az országot a függetlenség elnyerése, 61 éve vezető Barisan Nasional párt. A parlamenti többséget megszerző ellenzéki pártszövetséget a maláj politika nagy öregje, a 92 éves Mahathir Mohamad vezeti. Mahathir 15 évvel ezelőtt vonult vissza, miután 22 évig vezette a kormányt.

Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök mutatja tintába mártott ujját szavazata leadása után.
Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök mutatja tintába mártott ujját szavazata leadása után.
Fotó: Fazry Ismail / MTI / EPA

A maláj belpolitika fordulatairól és Mahathir sajátos taktikai szövetségéről itt olvashat bővebben.

Mahathirt egy napon belül beiktathatják – írja az MTI. A veterán politikus – akit kormányzása idején szintén korrupcióval vádoltak – bejelentette, hogy az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, és nem készül megtorlással a korrupciós botrányba keveredett, hivatalban lévő Najib Razak miniszterelnökkel szemben. Mahathir ugyanakkor hozzáfűzte: eljárást indítanak azokkal szemben, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek. Az általa vezetett pártszövetség legfontosabb üzenete az volt, hogy "megvédik Malajziát a korrupt elittől".

A hivatalos adatok szerint a Mahathir vezette Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) 112 képviselői mandátumot nyert, míg a Najib Razak miniszterelnök vezette Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) 76 helyet szerzett a 222 fős parlamentben.