Vilhelmina
10 °C
21 °C

Az izraeli légierő azonnal visszavágott a Szíriából kilőtt rakétákra

2018.05.10. 05:40 Módosítva: 2018.05.10. 11:41

Rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra - közölte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a rakétákat irániak indították. Izrael válaszul többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában.

Az MTI szerint a Golán-fennsíkra kilőtt mintegy 20 lövedékből néhányat lelőtt a légvédelem, és a többi sem oltott ki életet. Az anyagi kár korlátozott, az izraeli erők viszonozták a röviddel éjfél után indított támadást.

Egy izraeli katonai szóvivő azt mondta: tudják, hogy az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára. Izrael komolyan veszi az iráni támadást. Az al-Kudsz az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata. A helyszínt a szíriai SANA hírügynökség nem jelölte meg, de más sajtóforrások szerint Damaszkusztól délnyugatra volt a közelebbről meg nem jelölt célpont.

Izrael csütörtök hajnalban válaszul iráni katonai állásokra mért csapást Szíriában. Damaszkuszban robbanások sorozatai hallatszottak hajnal előtt, ezzel egy időben pedig a szíriai légvédelem válaszcsapásainak döreje uralta a térséget. Jonathan Concricus, izraeli alezredes azt mondta: a szíriai légvédelem többtucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el. Izrael a szíriai művelet előtt értesítette a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszországot.

A SANA szíriai állami hírügynökség idézte a szíriai hadsereg tisztjét, aki azt mondta: az izraeli rakéták szíriai védelmi állásokra, radarállomásokra és fegyverraktárakra csaptak le, az ellenséges rakéták többségét azonban megsemmisítették.

Izrael súlyos fenyegetést lát a damaszkuszi kormányt támogató iráni fegyveresek jelenlétében a határai közelében, és attól tart, hogy Irán meg akarja vetni a lábát Szíriában, ahonnan a libanoni síitákkal és a szíriai hadsereggel közös frontot nyithat Izrael ellen.

Az izraeli vezérkari főnök szerdán látogatást tett a megszállt Golán-fennsíkon, és a helyi katonai és polgári vezetőkkel megvitatta a helyzetet és a teendőket. A fennsíkon készültség van, és megnyitották az óvóhelyeket. Az éjjeli támadás idején megszólaltak a légvédelem veszélyre figyelmeztető szirénái.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.