Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az izraeli légierő azonnal visszavágott a Szíriából kilőtt rakétákra

2018.05.10. 05:40 Módosítva: 2018-05-10 11:41:43

Rakétákat lőttek ki szerda éjjel Szíriából a Golán-fennsíkon állomásozó izraeli katonaságra - közölte egy izraeli katonai szóvivő, aki szerint a rakétákat irániak indították. Izrael válaszul többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában.

Az MTI szerint a Golán-fennsíkra kilőtt mintegy 20 lövedékből néhányat lelőtt a légvédelem, és a többi sem oltott ki életet. Az anyagi kár korlátozott, az izraeli erők viszonozták a röviddel éjfél után indított támadást.

Egy izraeli katonai szóvivő azt mondta: tudják, hogy az iráni al-Kudsz brigád mért csapást az izraeli katonaság első vonalára. Izrael komolyan veszi az iráni támadást. Az al-Kudsz az iráni Forradalmi Gárda része, a külföldi hadműveletek végrehajtása a feladata. A helyszínt a szíriai SANA hírügynökség nem jelölte meg, de más sajtóforrások szerint Damaszkusztól délnyugatra volt a közelebbről meg nem jelölt célpont.

Izrael csütörtök hajnalban válaszul iráni katonai állásokra mért csapást Szíriában. Damaszkuszban robbanások sorozatai hallatszottak hajnal előtt, ezzel egy időben pedig a szíriai légvédelem válaszcsapásainak döreje uralta a térséget. Jonathan Concricus, izraeli alezredes azt mondta: a szíriai légvédelem többtucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el. Izrael a szíriai művelet előtt értesítette a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszországot.

A SANA szíriai állami hírügynökség idézte a szíriai hadsereg tisztjét, aki azt mondta: az izraeli rakéták szíriai védelmi állásokra, radarállomásokra és fegyverraktárakra csaptak le, az ellenséges rakéták többségét azonban megsemmisítették.

Izrael súlyos fenyegetést lát a damaszkuszi kormányt támogató iráni fegyveresek jelenlétében a határai közelében, és attól tart, hogy Irán meg akarja vetni a lábát Szíriában, ahonnan a libanoni síitákkal és a szíriai hadsereggel közös frontot nyithat Izrael ellen.

Az izraeli vezérkari főnök szerdán látogatást tett a megszállt Golán-fennsíkon, és a helyi katonai és polgári vezetőkkel megvitatta a helyzetet és a teendőket. A fennsíkon készültség van, és megnyitották az óvóhelyeket. Az éjjeli támadás idején megszólaltak a légvédelem veszélyre figyelmeztető szirénái.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?