Erzsébet
1 °C
4 °C

Megvan, mikor és hol találkozik Trump Kim Dzsongunnal

2018.05.10. 16:59 Módosítva: 2018-05-10 17:00:57

Donald Trump amerikai elnök a Twitterére írta ki, hogy június 12-én, Szingapúrban találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Hivatalban lévő amerikai elnök először ül majd le Észak-Korea aktuális vezetőjével.

A történelmi találkozó idejét és helyét hetekig találgatták. Az már korábban kiszivárgott, hogy az amerikai diplomaták Szingapúrt preferálták, de Trump a két Korea között folytatott találkozó helyszínét, a demilitarizált zónát (DMZ) is felvetette. Azonban már szerda este jelezte, hogy nem a DMZ lett a végleges helyszín.

Trump hozzátette, mindketten azon lesznek, hogy a találkozó különleges esemény legyen a világbéke megteremtéséhez.

Az év elején elkezdődött enyhülés jegyében a két Korea április végén a demilitarizált övezetben tartotta meg a harmadik Korea-közi csúcstalálkozót, aminek keretében Kim Dzsongun a demarkációs vonalat átlépve déli területen tárgyalt Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. A kiadott közös nyilatkozat alapján az atomfegyvermentes félsziget a céljuk, és 65 év után hivatalosan is békeszerződéssel zárnák le az 1953-ban csak fegyverszünettel véget ért koreai háborút.

Ez a találkozó önmagában történelmi volt, de sok szempontból egyben az amerikai-észak-koreai-csúcs előkészítésének volt tekinthető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?