Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy japán kormánypárti képviselő szerint az egyedülálló nő tehertétel az országnak

2018.05.11. 09:25

Elég komoly kritikákat kap egy Hanji Katon nevű japán kormánypárti képviselő, miután arról beszélt, hogy azok a nők, akik azt választják, hogy egyedül élnek, azok később csak tehertétel lesznek az ország számára, írja a Theguardian.com.

Kanji Kato, a miniszterelnök Abe Sinzó pártjának tagja azt mondta egy frakciógyűlésen, hogy amikor őt felkérik, hogy mondjon beszédet egy esküvői rendezvényen, akkor mindig arra bátorítja a menyasszonyt és a vőlegényt, hogy csináljanak legalább három gyereket. Amikor pedig olyan fiatal nőkkel találkozik, akik azt mondják, hogy nem szándékoznak férjhez menni, Kato - akinek hat gyermeke és nyolc unokája van - azt szokta mondani:

Azt mondom nekik, hogy ha nem házasodnak meg, akkor nem lesz gyerekük, és hogy a többiek gyermekeinek befizetett adójából működő ápolóházba kerülnek idősebb korukra.

A képviselő megjegyzései pár nappal azután jöttek, hogy kikerült egy friss statisztika, ami szerint 1899 óta nem született ennyire kevés gyermek az országban.

Az országban a születési ráta évek óta masszívan alacsony, annak ellenére, hogy a kormány különböző gazdasági ösztönzőket vezet be, hogy ez megváltozzon.

A képviselő először kiállt a megjegyzései mellett, miután női képviselők szexizmussal vádolták, ám hivatala később egy közleményben azt írta, a képviselő visszavonja szavait, és megjegyzi, nem akart tiszteletlen lenni a nőkkel.

A cikk szerint nem a 72 éves Kanji Kato az első japán politikus, aki olyasmit javasol a japán nőknek, hogy az utódok világrahozatalát tekintsük elsődleges szerepüknek: 2007-ben az akkori egészségügyi miniszter, Hakuo Yanagisawa a nőket "szülőgépekként" írta le és azt mondta, hogy kötelességük a születési arány növelése.