Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Észak-Korea ünnepélyesen leszereli a nukleáris tesztbázisát

2018.05.12. 16:05

Észak-Korea bejelentette, hogy május 23-25. között ünnepélyes keretek között fogják leszerelni a nukleáris kísérleteiknek helyet adó tesztbázist – írja az AP hírügynökség.

A külügyminisztérium közleménye szerint az ország északkeleti régiójában található bázis minden tesztalagútját felrobbantják, illetve a kutatási és megfigyelőépületeket is eltávolítják. A showműsorrá kerekített leszerelésre a terv szerint amerikai, dél-koreai, kínai, orosz és brit újságírókat is meghívnak, hogy a helyszínről kísérhessék figyelemmel a  folyamatot.

Észak-Korea és a világ viszonya az év elején kezdett el enyhülni, a folyamat pedig az április végén a demilitarizált övezetben megtartott, történelmi jelentőségű Korea-közi találkozóban csúcsosodott ki, ahol Kim Dzsongun észak-koreai diktátor a demarkációs vonalat átlépve déli területen tárgyalt Mun Dzsein dél-koreai elnökkel. A kiadott közös nyilatkozat alapján az atomfegyvermentes félsziget a céljuk, és 65 év után hivatalosan is békeszerződéssel zárnák le az 1953-ban csak fegyverszünettel véget ért koreai háborút.

Bár sokan szkeptikusan fogadták az atomprogram leszerelésére vonatkozó északi ígéreteket, Kim Dzsongun egyelőre tartja magát ahhoz az atommentesítéshez. A Korea-közi csúcs és a május végére bejelentett leszerelési ceremónia is látványos felvezetése az észak-koreai helyzet rendezése szempontjából alighanem legfontosabb mozzanatnak, az északi vezető és Donald Trump amerikai elnök június 12-i szingapúri csúcstalálkozójának.