Irak választ: 900 ezer rendőr és katona áll készenlétben

2018.05.12. 08:52

Parlamenti választásokat tartanak szombaton Irakban, első alkalommal azóta, hogy Bagdad győzelmet hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, írja az MTI.

A voksolás egyfajta népszavazásnak is tekinthető arról, hogy támogatják-e a választók a szunnita kisebbség irányában nyitottabb politikát folytató Haider al-Abádi miniszterelnök hivatali idejének meghosszabbítását.

A választáson 329 törvényhozó mandátum sorsáról döntenek, csaknem hétezer jelölt indul a képviselői helyekért. Abádi kormányfő akar maradni, de hivatali elődje, Núri al-Máliki, illetve a nagy hatalommal bíró, többnyire síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség jelöltjei komoly kihívást jelentenek számára. A Fatah szövetség élén Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter áll, aki az Iszlám Állam elleni harcokban a félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok is indul a választáson saját politikai pártszövetsége élén. Szadr még az amerikai csapatok elleni harcok idején irányított nagy hatalmú milíciát, aztán pedig kivette részét az Iszlám Állam elleni küzdelemből, de kampányában inkább a szociális kérdéseket és a kormányzati korrupció felszámolását állította a középpontba.

Mivel sok pártszövetség indul, várhatóan egyetlen csoport sem lesz képes önállóan megszerezni a parlamenti többséghez szükséges 165 képviselői helyet. A legtöbb szavazatot elnyerő tömbnek kell majd koalíciós partnereket szereznie a kormányalakításhoz a kisebb szövetségek soraiból. A következő miniszterelnök megválasztása várhatóan heteket vesz majd igénybe.

A választási folyamatot ellenőrző független testület magas részvételi arányra számít. Már napokkal a voksolás előtt országszerte szigorították a biztonsági intézkedéseket. Bagdadban, Moszulban és más nagyobb városokban esti kijárási tilalmat rendeltek el a választás napjára.

Mintegy 900 ezer rendőr és katona áll riadókészültségben. Korlátozzák az utazásokat az egyik tartományból a másikba, lezárják az ország repülőtereit és a határátkelőket.

Most először elektronikus szavazórendszert használnak, amelytől azt remélik, hogy kevesebb lesz a választási csalás, a szavazatszámlálási folyamat pedig felgyorsul. A választás eredményét a szombat esti urnazárás után 48 órán belül teszik majd közzé.  • Hírek
  • Árfolyam