Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak választ: 900 ezer rendőr és katona áll készenlétben

2018.05.12. 08:52

Parlamenti választásokat tartanak szombaton Irakban, első alkalommal azóta, hogy Bagdad győzelmet hirdetett az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, írja az MTI.

A voksolás egyfajta népszavazásnak is tekinthető arról, hogy támogatják-e a választók a szunnita kisebbség irányában nyitottabb politikát folytató Haider al-Abádi miniszterelnök hivatali idejének meghosszabbítását.

A választáson 329 törvényhozó mandátum sorsáról döntenek, csaknem hétezer jelölt indul a képviselői helyekért. Abádi kormányfő akar maradni, de hivatali elődje, Núri al-Máliki, illetve a nagy hatalommal bíró, többnyire síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség jelöltjei komoly kihívást jelentenek számára. A Fatah szövetség élén Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter áll, aki az Iszlám Állam elleni harcokban a félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok is indul a választáson saját politikai pártszövetsége élén. Szadr még az amerikai csapatok elleni harcok idején irányított nagy hatalmú milíciát, aztán pedig kivette részét az Iszlám Állam elleni küzdelemből, de kampányában inkább a szociális kérdéseket és a kormányzati korrupció felszámolását állította a középpontba.

Mivel sok pártszövetség indul, várhatóan egyetlen csoport sem lesz képes önállóan megszerezni a parlamenti többséghez szükséges 165 képviselői helyet. A legtöbb szavazatot elnyerő tömbnek kell majd koalíciós partnereket szereznie a kormányalakításhoz a kisebb szövetségek soraiból. A következő miniszterelnök megválasztása várhatóan heteket vesz majd igénybe.

A választási folyamatot ellenőrző független testület magas részvételi arányra számít. Már napokkal a voksolás előtt országszerte szigorították a biztonsági intézkedéseket. Bagdadban, Moszulban és más nagyobb városokban esti kijárási tilalmat rendeltek el a választás napjára.

Mintegy 900 ezer rendőr és katona áll riadókészültségben. Korlátozzák az utazásokat az egyik tartományból a másikba, lezárják az ország repülőtereit és a határátkelőket.

Most először elektronikus szavazórendszert használnak, amelytől azt remélik, hogy kevesebb lesz a választási csalás, a szavazatszámlálási folyamat pedig felgyorsul. A választás eredményét a szombat esti urnazárás után 48 órán belül teszik majd közzé.