Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az iráni külügyminiszter megmentené az atommegállapodást

2018.05.13. 16:30

Vasárnap Pekingbe érkezett Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, hogy diplomáciai offenzívába fogjon a Washington által felmondott nemzetközi atommegállapodás megmentése érdekében. A következő napokban Moszkvába és Brüsszelbe is látogatást tesz.

Diplomáciai körútján a külügyminiszter kínai, orosz, francia, brit és német kollégáitól próbál garanciát szerezni arra, hogy az Egyesült Államok kiválása és az amerikai szankciók visszaállítása után is biztosítsák Irán gazdasági érdekeit az atommegállapodás értelmében.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap azt mondta, hogy a 2015-ben kötött atomalku egyoldalú felmondása az Egyesült Államok részéről azt jelzi, hogy véget ért az a korszak, amelyben diplomáciai eszközökkel lehet megoldani a politikai nézeteltéréseket. Ugyanakkor úgy látja, hogy az egyezményt, illetve általában a nemzetközi megállapodásokba vetett bizalmat a másik öt részes állam még megmentheti. Irán attól függően fog dönteni a megállapodás fenntartásáról, hogy ez az öt állam mennyire lesz képes fenntartani a saját vállalásait.

Az iráni konzervatív vezetők eközben egyre erőteljesebben bírálják a teheráni kormányt.

Ahmad Dzsanati ajatollah közleményében azt írta, hogy ha Irán nem kap világos garanciákat, akkor nem áll érdekében fenntartani az egyezményt. Az ajatollah felszólította az atomalkut aláíró Róháni elnököt, hogy kérjen bocsánatot az iráni néptől a nukleáris egyezmény okozta károk miatt.

Mohammad Ali Dzsafari tábornok, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka vasárnap azt mondta: a Nyugatban, és különösen az európaiakban nem lehet megbízni.

Világos, hogy az európaiak az Egyesült Államokat fogják választani, ha dönteniük kell Washington és Teherán között.

– mondta Dzsafari a FARS iráni hírügynökségnek.

(MTI)