Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kártérítést kaphatnak a Nagy-Britanniából kitoloncolt uniós állampolgár hajléktalanok

2018.05.13. 13:27

Brit jogi szakértők szerint kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából hajléktalanságuk miatt kitoloncolt külföldi EU-állampolgárok. A BBC vasárnapi tévériportja szerint a brit ügyvédi irodák 45 olyan felperes ügyét készítik elő bírósági tárgyalásra, akiket azért utasítottak ki az országból, mert a szabad ég alatt aludtak.

A BBC szerint csak a tavaly májusig eltelt egy évben 698 hajléktalan külföldi EU-állampolgárt vettek őrizetbe és távolítottak el az országból a bevándorlási hatóságok. A megkeresett jogi irodák szerint az általuk felkarolt ügyfelek mindegyike több ezer font kártérítésre tarthat igényt.

A műsorban megszólalt egy litván állampolgár, akinek volt munkája, de 2016-ban hajléktalanná vált, miután kilakoltatták bérelt londoni ingatlanából. A hatóságok 19 napra őrizetbe vették, és elrendelték kitoloncolását. Az illető 9 évig élt törvényesen Nagy-Britanniában. Fellebbezett a döntés ellen, és végül nyert; később tízezer font (csaknem 3,6 millió forint) kártérítést kapott.

A brit belügyminisztérium vasárnap közölte a BBC-vel, hogy azóta felhagyott a hajléktalan külföldi EU-állampolgárok őrizetbe vételével és kitoloncolásával. A gyakorlatot a londoni felsőbíróság már tavaly decemberben törvénysértőnek minősítette és betiltotta. A végzés szerint diszkriminációnak minősül, ha külföldi EU-állampolgárokat – akik egyébként nem követtek el bűncselekményt – a hatóságok csak azért köteleznek távozásra Nagy-Britanniából, mert nincs hol lakniuk.

A decemberi határozat előtt beterjesztett érvelés szerint az utcákon alvó hajléktalanok száma 2010 és 2015 között országszerte 55 százalékkal, Londonban 91 százalékkal nőtt. A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok a közterületeken éjszakázó külföldi uniós hajléktalanok tíz százalékát tették ki 2007-ben, de 2016-ra az arányuk meghaladta az egyharmadot.

Korábban az Európai Bizottság is megkérdőjelezte a brit belügyminisztérium kitoloncolási gyakorlatát, azzal érvelve, hogy az uniós állampolgároknak jogukban áll más EU-országokban élni, függetlenül attól, hogy hajléktalanok-e vagy sem.

(MTI)