Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A síita radikálisok blokkja vezet az iraki választásokon

2018.05.14. 06:11

A Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok az-Szajrún nevű pártszövetsége vezet az iraki parlamenti választásokon, amelynek részleges eredményét vasárnap éjjel közölte a központi választási bizottság, a voksok több mint felének összesítése után.

A választási bizottság egy nappal a szavazóhelyiségek szombat esti bezárása után sajtótájékoztatón ismertette a 19 tartományból tíznek, köztük Bagdad és Bászra tartománynak a szavazatszámlálási adatait - írja az MTI.

Ezek alapján a nagy hatalmú síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség a második helyen áll. A szövetséget az a Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter vezeti, aki az Iszlám Állam elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Haider al-Abádi jelenlegi miniszterelnök hívei gyengén szerepeltek az ország síita többségű tartományaiban, amelyek pedig az újraválasztásáért induló kormányfő hátországát kellett volna jelentsék. Az eredmények Abádi bukását vetítik előre.

Az Iszlám Állam terrorszervezet felett aratott győzelem óta ez volt az első választás a közel-keleti arab országban, a szavazás azonban a négy évvel korábbinál jóval alacsonyabb, 44 százalékos részvétel mellett zajlott le, amiért részben az új, elektronikus szavazási rendszer problémáit okolják.