Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Katalónia elnökévé választották Quim Torrát

2018.05.14. 14:56

Katalónia elnökévé választotta a függetlenségpárti Quim Torrát a barcelonai parlament hétfőn, írja az MTI.

Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt jelöltjére 66 képviselő szavazott igennel, 65 nemmel, és négyen tartózkodtak a név szerinti nyilvános voksolásnál. Az 55 éves politikus a szavazás második körében, egyszerű többséggel nyerte el az elnökséget, miután a szombati első szavazáson nem kapta meg a 135 tagú parlament abszolút többségének, azaz 68 képviselőnek a támogatását.

A függetlenségpárti politikus parlamenti beszédében megemlékezett azokról a függetlenségi politikusokról, akik külföldön vagy előzetes letartóztatásban vannak, és név szerint felsorolta őket. Mindannyiuk ellen a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt zajlik bírósági eljárás.

Az elnökjelölt felszólalása elején meghatározta mondanivalója három legfontosabb pontját:

  • továbbra is Carles Puigdemont leváltott vezetőt tartja Katalónia legitim elnökének,
  • célja az október 1-i függetlenségi népszavazáson kapott felhatalmazás alapján az önálló katalán köztársaság építése,
  • a társadalmi kohézióra és gazdasági prosperitásra irányuló kormányprogram bemutatása. Utóbbiban olyan konkrét célok szerepelnek mint például 1100 eurós bruttó minimálbér bevezetése, vagy kizárólag megújuló energiaforrások használatának elérése 2050-re.

Mint mondta, újra előterjesztenének 16 olyan törvényt, amelyet a spanyol kormány panasza alapján az alkotmánybíróság korábban felfüggesztett.