Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katalónia elnökévé választották Quim Torrát

2018.05.14. 14:56

Katalónia elnökévé választotta a függetlenségpárti Quim Torrát a barcelonai parlament hétfőn, írja az MTI.

Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) párt jelöltjére 66 képviselő szavazott igennel, 65 nemmel, és négyen tartózkodtak a név szerinti nyilvános voksolásnál. Az 55 éves politikus a szavazás második körében, egyszerű többséggel nyerte el az elnökséget, miután a szombati első szavazáson nem kapta meg a 135 tagú parlament abszolút többségének, azaz 68 képviselőnek a támogatását.

A függetlenségpárti politikus parlamenti beszédében megemlékezett azokról a függetlenségi politikusokról, akik külföldön vagy előzetes letartóztatásban vannak, és név szerint felsorolta őket. Mindannyiuk ellen a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt zajlik bírósági eljárás.

Az elnökjelölt felszólalása elején meghatározta mondanivalója három legfontosabb pontját:

  • továbbra is Carles Puigdemont leváltott vezetőt tartja Katalónia legitim elnökének,
  • célja az október 1-i függetlenségi népszavazáson kapott felhatalmazás alapján az önálló katalán köztársaság építése,
  • a társadalmi kohézióra és gazdasági prosperitásra irányuló kormányprogram bemutatása. Utóbbiban olyan konkrét célok szerepelnek mint például 1100 eurós bruttó minimálbér bevezetése, vagy kizárólag megújuló energiaforrások használatának elérése 2050-re.

Mint mondta, újra előterjesztenének 16 olyan törvényt, amelyet a spanyol kormány panasza alapján az alkotmánybíróság korábban felfüggesztett.