Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nők helyzete miatt bírálja Magyarországot az EP

2018.05.15. 17:05 Módosítva: 2018-05-15 18:07:07
Több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága.

A 18:5 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák „újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára”. Szintén bírálatot fogalmaztak meg amiatt, hogy nagyon kevés nő van döntéshozói pozícióban Magyarországon. Külön kiemelték, hogy a parlamenti képviselőknek csak a tizede nő, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban. Magyarország európai összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének egyenlőségi indexén.

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága, a FEMM kedden szavazta meg a véleményét a témáról, a dokumentumot keresztény-konzervatív támogatással fogadták el. Mindez már az EP magyar különjelentéséhez kapcsolódik, mely alapján elvileg kezdeményezhetik Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását a jogállamisági elvek megsértése miatt. Erről az Európai Parlament várhatóan majd júniusban szavaz. Ez az uniós értékek súlyos és módszeres megsértése esetén végső soron akár az ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, a gyakorlatban azonban erre nem sok esély van, hiszen ehhez az összes többi tagállam egyhangú támogatására lenne szükség, ami Varsó miatt gyakorlatilag kizárt.

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának a most megszavazott véleménye meglehetősen általános szinten marad: a képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy Magyarország szerintük folyamatosan távolodik a női egyenjogúságtól, pedig az az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi.

Az elmúlt pár évben súlyosan hanyatlott a jogállamiság, amelynek hiányában nem garantálhatók kellőképpen és megkülönböztetéstől mentes módon a nők és a kisebbséghez tartozó nők jogai

– áll a dokumentumban az MTI szerint.

A FEMM aggodalmát fejezték ki azon „retorika és szimbolika miatt, amely a nőket anyai szerepükre redukálja, és csak e szerepükben ad nekik tiszteletet”, valamint a civil szervezetek szűkülő tere és ellenőrzés alá vonására irányuló kísérletek miatt is.

A szövegben hangsúlyozták a nők önrendelkezési jogának fontosságát, kiemelve, hogy tiszteletben kell tartani a nők szexuális és reproduktív jogait, illetve elítélték a roma nők hátrányos megkülönböztetését, például az egészségügy területén. Felszólították a kormányt a nők elleni erőszak felszámolását célzó isztambuli egyezmény ratifikálására, továbbá arra, hogy terjesszék ki a kapcsolati erőszak fogalommeghatározását a fizikai erőszak minden formájára.

A FEMM üdvözölte ugyanakkor, hogy 2010 óta jelentősen nőtt Magyarországon a nők foglalkoztatási aránya, s elismerte a roma nők helyzetének elősegítése céljával indított programokat. Ennek ellenére leszögezték: Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata, ami indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Féligazságok, csúsztatások

Féligazságokkal és csúsztatásokkal van teli a szöveg, ezért elfogadhatatlan, nyilatkozta a Magyar Időknek a szakbizottság véleményéről Járóka Lívia, az Európai Parlament egyik alelnöke, a FEMM póttagja.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerint aláássa az EP pártatlanságát a FEMM magyarországi helyzetről szóló véleménye, amely tele van rémhírekkel, féligazságokkal, csúsztatásokkal, félremagyarázásokkal és helyenként hazugságokkal, viszont egyetlen olyan intézkedést, előrelépést sem említ meg, amely jó példaként szolgálna.

A politikus felháborítónak tartja, hogy a német szociáldemokrata párti Maria Noichl nevével fémjelzett jelentésben a családnak a magyar alaptörvényben is rögzített fogalmát szűknek, illetve elavultnak tartják, de szavai szerint azt sem indokolja semmi, hogy a különvéleményben kiemelik a nők elleni erőszakot, és arra hivatkozva az isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására szólítják fel Magyarországot, mintha nálunk több erőszak érné a nőket az uniós átlagnál.

„Több roma szervezet szakértőjével is egyeztettem, és ez alapján kijelenthetem, hogy a dokumentum azon állítása is megalapozatlan, hogy a cigány nőknek az orvosi ellátáshoz való joga csorbulna” - fogalmazott Járóka Lívia, hozzátéve: a dokumentumnak az a pontja, amely szerint a migráns nők orvosi ellátáshoz való joga sérül Magyarországon, egyenesen képtelenség, mert a bevándorlóknak pusztán a státuszuk alapján semmilyen egészségügyi szolgáltatásra nincs jogosultságuk, leszámítva a sürgősségi beavatkozásokat.

Az abortusz tekintetében a többi uniós tagállamban hasonló a helyzet, mint Magyarországon, a jelentésben mégis ósdinak bélyegzik a terhességmegszakításhoz való hozzáállásunkat – mondta Járóka Lívia.

A képviselő több olyan javaslatot is benyújtott, amely ellenpéldákat hoz fel, megemlítve a pozitív intézkedéseket. „A mi álláspontunkat támogatja Anna Záborská szlovákiai képviselő, aki az Európai Néppárt részéről a vélemény árnyék-jelentéstevője. Ő is módosító javaslatokat adott be, és hasonlóképpen jártak el a csehek is” – közölte Járóka Lívia.

A Fidesznek csak szégyenkezni van oka nőjogi ügyekben

Nagy többséggel, keresztény-konzervatív támogatással fogadta el az állásfoglalást a szakbizottság – mutatott rá Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő. „A dokumentum kapcsán a Fidesztől érvelés helyett ezúttal is csak súlytalan kekeckedésre futotta, pedig a kormánypártiaknak leginkább csak szégyenkezni van okuk nőjogi kérdésekben” – jelentette ki.

„A Fidesz gátolja ugyanis évek óta, hogy Magyarország ratifikálja a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményt. Az Európai Parlamentben csak az elmúlt időszakban több olyan, a nők helyzetét vizsgáló jelentés volt, amelyek elfogadásánál a fideszes képviselők tartózkodtak, sőt némelyikük ellene is voksolt – fejtette ki a képviselő. –  Miközben otthon a családanyák, a nők jogainak állítólagos támogatójaként lépnek fel, aközben minden létező fórumon – szépen sunyiban – ellene szavaznak.”

Ezután felsorolt több olyan nemzetközi intézményben készült jelentést, amelyet a Fidesz nem támogatott. „Tartózkodtak annál az Arena-jelentésnél, amely a nők szegénységének és társadalmi kirekesztettségének problémáival foglalkozott. Tartózkodtak annál a Kuneva-jelentésnél, amely a súlyosan kiszolgáltatott női háztartási alkalmazottak ügyével foglalkozott. Tartózkodtak annál a Tanácsi határozatnál is, amely sürgette a nők elleni erőszakkal szembeni tagországi fellépést. De tartózkodtak legutóbb az ENSZ nőjogi jelentésével kapcsolatos parlamenti szavazáson is, pedig tehettek volna a nemek közötti bérszakadék csökkentéséért, illetve a vidéken élő nők infrastrukturális, ellátórendszeri és gyermekgondozási hátrányainak csökkentéséért” – listázta Ujhelyi István, végezetül pedig megjegyezte, hogy habár Orbán Viktor miniszterelnök „átfogó megállapodást” akar kötni a magyar nőkkel, egyelőre az is elég lenne, ha végre egyszer kiállnának a magyar nők érdekeiért és jogaiért.