Jöttek az oroszok, és elpusztultak az ukrán haditengerészet harci delfinjei

2018.05.15. 05:26 Módosítva: 2018.05.15. 05:52

Elpusztult mostanra az összes, katonai célokra kiképzett delfin az ukrán haditengerészet egykori szevasztopoli bázisán azután, hogy Oroszország önkényesen elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától - mondta el az obozrevatyel.ua hírportálnak Borisz Babin, Petro Porosenko ukrán elnök állandó képviselője a Krími Autonóm Köztársaságban.

A delfinekkel ukrán kiképzőik sípokkal kommunikáltak. Miután Oroszország fegyveresen megszállta, majd bekebelezte a félszigetet, a delfinek ott maradtak a bázison, ahogyan a velük folytatott kommunikációra szolgáló sípok is. Új gondozóik azonban hiába próbáltak velük síphangokkal kommunikálni, a delfinek nem engedelmeskedtek, sőt ételt sem fogadtak el tőlük, így idővel éhen haltak. 

2012 őszén jelentek meg híradások az ukrán sajtóban arról, hogy tíz palackorrú delfin katonai célú kiképzése zajlik az ukrán haditengerészet szevasztopoli bázisán. Az állatokat főként a tengerfenéken lévő tárgyak felkutatására idomították. A fejükre egy szerkezetet erősítettek, amelyet ha hozzáérintettek a megtalált objektumhoz, az egy bóját küldött a felszínre. Voltak köztük olyan delfinek is, amelyeket fegyveres támadásokra képeztek ki: kést vagy pisztolyt erősítettek a fejükre azzal a céllal, hogy ellenséges búvárok ellen hajtsanak végre támadásokat.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: David McNew / Getty Images Hungary

Katonai célokra 1973 óta képeztek ki delfineket Szevasztopolban, a programot azonban komoly titoktartás övezte. A Szovjetunió szétesése után a fekete-tengeri flottának a delfinkiképzéssel foglalkozó részlege Ukrajnához került, majd a félsziget bekebelezése után Oroszországhoz. Az elcsatolt terület új vezetése által kinevezett ideiglenes szevasztopoli "kormányzó" 2014 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy az "ocenárium" - ahol a delfinek éltek és a katonai kiképzésük zajlott - az orosz védelmi minisztérium irányítása alá került.

Az ukrán elnök krími képviselője a hírportálnak azt mondta: az ukrán haditengerészet azóta nem képez sehol sem katonai feladatokra delfineket, miután a képzésben addig részt vevő állatokon kívül a teljes felszerelésük az elcsatolt félszigeten maradt.

Szevasztopolon kívül a világon eddig csak egy hely vált eddig ismertté, ahol katonai célokra képeznek delfineket, ez pedig az egyesült államokbeli San Diego. Az ottani titkos programról 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több fegyveres delfinnek a rájuk erősített harci eszközzel együtt.  • Tippek
  • Babaváró hitel