2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Észak-Korea visszakozik, a Trump-találkozó is bukhat

2018.05.15. 22:00
Észak-Korea beszüntette a magas szintű párbeszédet Dél-Koreával, miután bedühödtek egy katonai gyakorlat miatt. Akár a Trumppal való történelmi találkozó is elbukhat.

Az észak-koreai diktatúra hírügynöksége a szimplán provokációnak minősített dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlattal indokolta a lépést. A bejelentésben egyúttal figyelmeztették az Egyesült Államokat is: eszerint a Trump és Kim Dzsongun közötti, elvileg június 12-én esedékes történelmi jelentőségű csúcs megtartása is kérdésessé vált.

Márciusban az egész világot megdöbbentette, amikor Trump bejelentette, hogy eleget téve a meghívásnak, júniusban találkozni fog az észak-koreai vezetővel.

A közös Max Thunder hadgyakorlat pénteken kezdődött; nagyjából száz repülőgép, többek között B–52-s bombázók és F–15K-k vesznek részt a Dél-Koreával közös amerikai hadgyakorlaton. Az amerikaiak azt hangsúlyozzák, hogy a közös gyakorlatnak csak védelmi célja van egy esetleges külső támadással szemben – írja a BBC.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője gyorsan reagált, és bejelentette: Washington változatlanul készül a szingapúri csúcstalálkozóra. Heather Nauert azt mondta, Washington a terveknek megfelelően folytatja a Donald Trump elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó előkészületeit. Majd emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsongun korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Phenjan szerdán megismételte a fenyegetést. „Ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – idézte az MTI a hivatalos észak-koreai hírügynökséget.