Aliz
6 °C
14 °C

Észak-Korea visszakozik, a Trump-találkozó is bukhat

2018.05.15. 22:00
Észak-Korea beszüntette a magas szintű párbeszédet Dél-Koreával, miután bedühödtek egy katonai gyakorlat miatt. Akár a Trumppal való történelmi találkozó is elbukhat.

Az észak-koreai diktatúra hírügynöksége a szimplán provokációnak minősített dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlattal indokolta a lépést. A bejelentésben egyúttal figyelmeztették az Egyesült Államokat is: eszerint a Trump és Kim Dzsongun közötti, elvileg június 12-én esedékes történelmi jelentőségű csúcs megtartása is kérdésessé vált.

Márciusban az egész világot megdöbbentette, amikor Trump bejelentette, hogy eleget téve a meghívásnak, júniusban találkozni fog az észak-koreai vezetővel.

A közös Max Thunder hadgyakorlat pénteken kezdődött; nagyjából száz repülőgép, többek között B–52-s bombázók és F–15K-k vesznek részt a Dél-Koreával közös amerikai hadgyakorlaton. Az amerikaiak azt hangsúlyozzák, hogy a közös gyakorlatnak csak védelmi célja van egy esetleges külső támadással szemben – írja a BBC.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője gyorsan reagált, és bejelentette: Washington változatlanul készül a szingapúri csúcstalálkozóra. Heather Nauert azt mondta, Washington a terveknek megfelelően folytatja a Donald Trump elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető között tervezett csúcstalálkozó előkészületeit. Majd emlékeztetett arra, hogy Kim Dzsongun korábban azt közölte, tisztában van annak szükségességével és hasznával, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea folytassa közös hadgyakorlatait.

Phenjan szerdán megismételte a fenyegetést. „Ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – idézte az MTI a hivatalos észak-koreai hírügynökséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?