Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Hazajárnak nyaralni a menekültek, a németek mégsem tesznek semmit

GettyImages-465942160
2018.05.15. 21:27
Súlyos hiányosságokat tárt fel a menedékjogi eljárásoknál egy belső vizsgálat a német bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF). A kiszivárgott dokumentumról a Die Welt írt kedden.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések jelentős részénél a kérelmezők eljárási hibák vagy a tények nem elég alapos feltárása miatt kapták meg a német állam védelmét – állapította meg a lap szerint a BAMF belső ellenőrzése.

A sokáig egyértelműen befogadáspárti német menekültügy az egész európai politika homlokterében van, így különösen érzékeny, hogy még az illetékes német hatóság is súlyos problémákat állapított meg az utólagos ellenőrzéseknél. Méghozzá a menekültstátusz felülvizsgálatával és a menedékkérők személyazonosságának megállapításával kapcsolatban is alapvető hiányosságokat állapítottak meg a Die Welt tudomása szerint.

Eszerint sokan csúsztak át hamis személyazonossággal, a szíriai vagy iraki menekültként elismert kérelmezők körében „más országok, például Törökország állampolgárai is vannak”. A BAMF-nél kialakult gyakorlat azzal fenyeget, hogy a hatóság a mulasztásaival hozzájárul bűnözői szervezetek kialakulásához, mint az úgynevezett állibanoni klánok, amelyek a kilencvenes években szerveződtek meg menedékkérőkből, akiknek identitását nem tisztázták megfelelően – figyelmeztettek a hatóság minőségellenőrei. Még mindig nem sikerült például visszatoloncolni Törökországba a klánok esetenként súlyos bűnöket elkövető tagjait sem, annak ellenére, hogy személyazonosságukat időközben megállapították.

A menedékjogi eljárás lezárása után elvileg legkésőbb három évvel felül kellene vizsgálni az esetet, hogy megállapítsák, az illető továbbra is rászorul-e a német állam védelmére. Azonban ez a vizsgálat rendszerint elmarad, vagy ha mégis elvégzik, nem is mérlegelik a németországi tartózkodásra feljogosító státusz visszavonását. A BAMF 2017-ben a túlterheltség miatt mindössze 2527 felülvizsgálati eljárást indított, és mindössze 421 esetben vonta meg a menedékjogi státuszt. Az idei első negyedévben 29 509 ilyen eljárást végeztek el, de csak 201 esetben vonták meg a menedékjogi státuszt.

A konzervatívnak számító német lap úgy tudja, hogy iraki menekültek rendszeresen járnak Irakba szabadságra vagy rokonlátogatásra, mégsem vonják vissza a menekültstátuszukat, pedig az otthoni nyaralások alapján nyilván nem áll fenn a veszélyeztetettség.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Hazajárnak nyaralni a menekültek, a németek mégsem tesznek semmit

Hamis nevek, elmaradt felülvizsgálatok: súlyos visszaélések a német menekültügyi rendszerben.

2018 · May 15, 2018 09:27pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images Hungary)