Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merkel: Az USA megsebezte a transzatlanti kapcsolatot

2018.05.15. 20:46
Merkel keményen odamondott Trumpnak az iráni szerződés felrúgása miatt: a német kancellár szerint megsebezte a transzatlanti kapcsolatot az Egyesült Államok kivonulása az iráni atomprogramról kötött egyezményből. Az európai hatalmak Iránnal tárgyalnak a folytatásról.

Sebet ejtett a német-amerikai és az európai-amerikai kapcsolatokon az Egyesült Államok kivonulása az iráni atomprogramról kötött egyezményből – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. Bár az iráni atomprogramról kötött megállapodásnak „biztos vannak gyengeségei, de ki kell tartani mellette”. Mint mondta, az európaiak nem vakok, látják, hogy Irán a Szíriában folytatott tevékenységével Izraelt is veszélyezteti, de az ENSZ Biztonsági Tanácsában egyhangúlag elfogadott egyezmény megtartása jobb feltételeket teremtett volna további megállapodáshoz.

Ismét erősödik a jelenléte mindazoknak, akik nem hisznek ebben a multilaterális megközelítésben – tette hozzá Angela Merkel. A többoldalú megállapodásokat elvető politikai tényezők azt gondolják, hogy „nekem akkor jobb, ha másoknak rosszabb”, és nem fontos betartani a szabályokat – mondta a német kormányfő. Ezzel a tendenciával szembe kell helyezkedni, mert Németországnak a multilaterális megközelítés hozta el a békét, a biztonságot és a jólétet, ezért a szövetségi kormány továbbra is ezt a megközelítést alkalmazza nemzeti és nemzetközi ügyekben is – húzta alá Angela Merkel.

Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője közben Brüsszelben tárgyalt Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, illetve Irán külügyminiszterével. Az EU eltökélt szándéka, hogy megőrizze az atommegállapodást – tette egyértelművé Mogherini. Ugyanitt Boris Johnson brit külügyminiszter is azt mondta: kulcsfontosságú annak hangsúlyozása, hogy London és európai szövetségesei tartják magukat az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodáshoz, és továbbra is biztosítani akarják a kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok fenntartását Iránnal. Amerika felé egyensúlyozva Johnson azért azt is kiemelte, hogy most az Egyesült Királyság és európai partnerei ki tudják fejezni aggodalmukat Iránnak a Közel-Kelet békéjét veszélyeztető viselkedése miatt.

Az amerikai kormány közben újabb szankciókat jelentett be Irán ellen. A büntetőintézkedésekkel sújtottak között van az iráni központi bank kormányzója is. A szankciók más banki tisztségviselőket is érintik, Washington hivatalos célja, hogy elvágja Iránt a nemzetközi bankrendszertől – írja az MTI.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal, Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe. Donald Trump már a választási kampánya idején is többször kikelt ellene, és május elején bejelentette országa kilépését a szerződésből, mondván, az nem tudja meggátolni, hogy Teherán atomfegyvereket fejlesszen. Egyúttal az Irán elleni amerikai szankciók visszaállításáról is rendeletet írt alá. A megállapodás többi aláírója Kínától Oroszországon át az EU-s hatalmakig meg akarja őrizni az egyezséget.