Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiska nem indul többé az elnöki posztért

2018.05.15. 15:14

Andrej Kiska szlovák államfő kedden bejelentette, nem indul a következő, 2019-ben esedékes elnökválasztáson, tudósított az MTI.

Döntését Kiska magánéleti okokkal, konkrétan azzal indokolta, hogy több időt akar tölteni a családjával, ugyanakkor közölte, teljesen nem akar távozni a politikából. Kiska tavaly áprilisban spekulációk sorának vetett véget, amikor bejelentette, hogy nem alapít politikai pártot, és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem.

Kiskát többnyire a legesélyesebb lehetséges elnökjelöltnek mutatták a felmérések. Robert Fico volt kormányfő, Kiska politikai ellenlábasa szerint a döntésnek ahhoz van köze, hogy a parlament összeférhetetlenségi bizottsága kedden délután vizsgál egy jelentést, amelyet a szlovák Pénzügyi Felügyelet készített az államfő volt cégéről. Ennek a jelentésnek a tartalma nem nyilvános, de Robert Fico szerint állítólag bizonyíték van arra, hogy Kiska a 2014-es elnökválasztási kampányban a megengedettnél jóval több pénzt költött el, és cégében Kiska jogosulatlan áfa-visszaigénylésekbe ment bele.

Szlovákiában jövő tavasszal tartják a következő államfőválasztást, amelyen a lakosság közvetlenül választ elnököt. Kiska már a második komolyabb lehetséges jelölt volt, aki azt közölte, hogy nem indul. Elsőként Miroslav Lajcák külügyminiszter jelentette be, hogy nem fog pályázni.