Emánuel
3 °C
13 °C

Volt, ahol fél méternél több hó hullott az Alpokban

2018.05.15. 14:02

Az Alpok egyes részein május közepén visszatért a tél, volt olyan hely, ahol 50-60 cm friss hó hullott az elmúlt napokban, írja az Időkép.hu.

Vasárnap Franciaországban több 1000 méternél alacsonyabban fekvő településen is 20-30 cm hó hullott. A Pireneusok spanyol határhoz közeli részén olyan alacsonyabban fekvő részeken is havazott, ahol ez utoljára öt éve fordult elő májusban.

A Mont Lozère alatt 1450 méteren 60 cm friss havat mértek, ami májusi rekordot jelent ezen a részen. Az sem történik meg minden évben, hogy ilyenkor havazzon Korzikán, most viszont hóembereket építettek.

Svájcban és Olaszországban is havazott viszonylag alacsonyan fekvő területeken is. Ausztriában viszont az esőzések miatti áradásokkal küzdenek.

A FranceInfónak egy francia meteorológus azt mondta, hogy önmagában a havazás nem ritka a csúcsok környékén. „Ami különleges, az a mostani hó mennyisége" – mondta Cyril Bourbier, a Météo France d'Aurillac munkatársa. Mint mondta, volt, ahol több mint egy napig havazott, és egyes helyeken még 600 méteres magasság alatt is előfordult hó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!