Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Palesztin Hatóság hazarendelte 4 uniós nagykövetét, a magyarországit is

2018.05.16. 14:44 Módosítva: 2018-05-16 15:23:12

Konzultációra hazarendelték a palesztin nagyköveteket abból a négy uniós tagállamból, melynek képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitása előtt, vasárnap tartott ünnepségen, írja az MTI a a palesztin kormányzat szerdai közleménye alapján.

A Reuters azt írja, mindegyik izraeli képviselettel rendelkező demokratikus ország kapott meghívót az amerikai követség avatására, végül a 86 delegációból 33 ment el.

Marie Antoinette Sedin palesztin nagykövet
Marie Antoinette Sedin palesztin nagykövet
Fotó: Máthé Zoltán

A Palesztin Nemzeti Hatóság tájékoztatása szerint Ausztriából, Magyarországról, Csehországból és Romániából rendelték haza a palesztin nagykövetet. Donald Trump amerikai elnök már a kampányában megígérte, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetik. Elnökként Trump tartotta magát ehhez, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A gázai övezeti palesztinok hetek óta tüntetnek a határnál az övezet blokádja, az izraeli megszállás ellen. A tiltakozások összecsapásba és vérontásba torkolltak: az izraeli hadsereg több tucat palesztinnal végzett és ezreket megsebesített. A palesztinok a megszállt Kelet-Jeruzsálemet tennék meg leendő országuk fővárosának, míg Izrael örök és oszthatatlan fővárosaként tekint a településre.

Amerika példáját több ország követni fogja, szerdán az Egyesült Államok után másodikként már Guatemala meg is nyitotta átköltöztetett követségét. Korábban izraeli sajtóértesülések szerint a magyar külügy is fontolóra vette, hogy Jeruzsálembe költözteti a jelenleg Tel-Avivban lévő nagykövetségét.

Kérdéseinket a lehetséges költöztetésről, az amerikai avatón részt vevő magyarokról és a palesztin nagykövet visszahívásáról elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.