Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Demokrata szenátor: Putyin rendelte el az orosz beavatkozást az elnökválasztásba

2018.05.16. 21:56

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának vezetői szerdán közölték, hogy folytatják a vizsgálatot a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozásról, és egyetértettek az amerikai hírszerző ügynökségek értékelésével, melyek szerint Moszkva megkísérelt beavatkozni a szavazásba – írja az MTI.

Nincs kétség afelől, hogy Oroszország soha nem látott erőfeszítést tett, hogy beleavatkozzon a 2016. évi választásunkba.

– hangsúlyozta a bizottság elnöke, Richard Burr republikánus szenátor a testület alelnökével, Mark Warner demokrata párti szenátorral közösen kiadott közleményében, miután a testület szerdán volt magas rangú hírszerzési vezetőket hallgatott meg.

Warner úgy fogalmazott, hogy alapos tanulmányozás után munkatársaik arra jutottak, hogy a hírszerző közösség következtetései pontosak voltak, de hozzátette azt is, hogy az orosz erőfeszítés kiterjedt és bonyolult volt,

és maga Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el azzal a céllal, hogy segítse Donald Trumpot és kárt okozzon Hillary Clintonnak.

Ez utóbbi kijelentés főleg azért érdekes, mert a képviselőház republikánus többségű hírszerzési bizottsága által több hete kiadott jelentés szerint Oroszország nem kívánta Trumpot segíteni, a hírszerző bizottságban többségben lévő republikánusok pedig márciusban bejelentették, hogy lezárták a vizsgálatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország nem akart Trumpnak segíteni.

A meghallgatáson egyébként

  • James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató,
  • John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója,
  • és Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt igazgatója tett vallomást.

Az ülésre meghívót kapott James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump által menesztett igazgatója is, de ő végül nem jelent meg.

Az elnökválasztás állítólagos befolyásolása ügyében indított három legfontosabb kongresszusi vizsgálat egyikét a szenátus hírszerző bizottsága folytatja le, a másik kettőt pedig a képviselőház hírszerzési bizottsága és a szenátus jogi bizottsága., az ügyben pedig vizsgálatot folytat Robert Mueller különleges ügyész is.

Mueller vizsgálatában kulcsszerepet játszik Ifj. Donald Trump két évvel ezelőtti találkozója az oroszokkal, amiről szintén szerdán kerültek ki újabb információk, erről írt cikkünket itt olvashatják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?