Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Washingtonnak nem tetszett Putyin krími kamionozása

2018.05.16. 05:43

Az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatban ítélte el az Oroszország és a Krím félsziget között, a Kercsi-szoroson átívelő híd megépítését, írja az MTI.

A washingtoni nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a Krímbe vezető hidat Oroszország az ukrán kormány beleegyezése nélkül építette meg, a Krím félsziget pedig Ukrajna része.

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalása szerint a híd megépítése nem csupán arra irányuló kísérlet, hogy Oroszország megszilárdítsa a Krím törvénytelen elcsatolását és megszállását, de a Kercsi-szoroson áthaladó hajók méretének korlátozásával akadályozza a hajók áthaladását az azovi-tengeri ukrán kikötőkbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök teherautók mellett a Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő Krími híd avatóünnepsége előtt, 2018. május 15-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök teherautók mellett a Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő Krími híd avatóünnepsége előtt, 2018. május 15-én.
Fotó: Alekszandr Nyemenov / MTI

A külügyi tárca megismételte, hogy a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Oroszország vissza nem adja a Krímet Ukrajnának.

Még egyszer megerősítjük elkötelezettségünket Ukrajna szuverenitása és területi épsége mellett

– hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium.

Az Oroszországból a Kercsi-szoroson át a Krím félszigetre vezető 19 kilométeres híd egy részét kedden avatta fel Vlagyimir Putyin orosz elnök. A híd megépítését az Európai Unió külügyi szolgálata is Ukrajna függetlenségének és területi egységének megsértéseként értékelte, és elítélte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!