Először azt hitték, földrengés történt

2018.05.17. 16:22 Módosítva: 2018.05.17. 16:36

Egy 48 éves magyar nő volt az áldozata annak a keddi robbanásnak, ami a Los Angelestől délre fekvő Aliso Viejóban történt egy szépségszalonban. A hatóságok szerint nem baleset történt, a károk mértéke és a helyiségben talált „oda nem illő tárgydarabok" alapján robbanószerkezetre gyanakodtak. Azt azonban még nem tudják, hogyan kerülhetett az üzletbe egy ilyen eszköz.

A gyakran utazó, az amerikai lapok szerint Magyarországon is rendszeresen járó nőnek ismerősei szerint nem voltak ellenségei, sokat dolgozott és mindig a családját helyezte előtérbe.

Egy 59 éves férfit csütörtök reggel őrizetbe vettek a robbanás ügyében a kaliforniai Long Beachen házkutatást tartó nyomozók, számolt be róla az ABC7 helyi csatorna. A nő volt barátjaként említett Stephen Bealt azzal gyanúsítják, hogy valamilyen robbanószerkezet volt a birtokában, viszont

nem emeltek vádat ellene a szépségszalonban történt robbanás ügyében.

Egy helyi tévé szerint a férfi a nő üzlettársa volt, és a szomszédai szerint hobbirakétákat is összerakott már szabadidejében.

Olyan erős volt, mint egy földrengés

A szépségszalont helyi idő szerint kedd délután egy óra körül megrázó robbanás olyan erős volt, hogy kidöntötte a kétszintes épület földszintjén lévő üzlet falait, és kitörte az ablakokat is. Mindenhol üvegszilánkok voltak, az épület egyik oldala szinte megsemmisült. A közeli házakban is érezni lehetett a robbanás erejét, amire jellemző, hogy sokan először azt hitték, földrengés történt, a közeli óvodából pedig evakuálták a gyerekeket.

K. Ildikón kívül három másik ember is megsérült, ők kezelésre vártak a Magyar Kozmetika nevű üzletben. A helyszínre érkező egyik szemtanú szerint két sérült nő feküdt az üzlet előtt véresen, a hajukba ragadt üvegszilánkokkal, égési sérülésekkel. A két nő sérülései olyan súlyosak voltak, hogy műteni kellett őket, egy harmadik ember füstmérgezéssel került kórházba.

Mobiltelefonos videofelvételről készített kép amelyen a K. Ildikó Aliso Viejó-i szépségszalonjának otthont adó épület látható 2018. május 15-én, miután pokolgép robbant a szalonban. Az asszony életét vesztette, három másik ember megsebesült.
Mobiltelefonos videofelvételről készített kép amelyen a K. Ildikó Aliso Viejó-i szépségszalonjának otthont adó épület látható 2018. május 15-én, miután pokolgép robbant a szalonban. Az asszony életét vesztette, három másik ember megsebesült.
Fotó: Raul Hernandez

„Ez egy nagyon bonyolult bűnügyi helyszín" – mondta Paul Delacourt, az FBI Los Angeles-i igazgató-helyettese, aki szerint kizárták a gázrobbanást. „Nem gondoljuk, hogy ez baleset volt. A károk mértéke alapján valamilyen robbanószerkezetre gyanakszunk." Aprólékosan átvizsgálták a törmeléket, és már találtak olyan darabokat, amik „nem illenek a helyszínhez". Ezeket mind elszállították az FBI quanticói bűnügyi laborjába, miközben több különböző szervezet bombaszakértői tovább vizsgálódnak a szépségszalonban.

Három helyen is házkutatást tartottak

Több lapban már azt találgatták, hogyan kerülhetett egy ilyen robbanószerkezet az üzletbe. Volt olyan lap, ami felemlegette a csomagokban látszólag véletlenszerűen robbanószerkezeteket küldő austini sorozatrobbantót, aki márciusban végzett magával, miután bekerítették. Az amerikai posta mindenesetre már jelezte, hogy nem rajtuk keresztül érkezett bármilyen robbanó csomag az üzletbe, és állítólag több csomagküldő érintettségét is kizárták már a nyomozók.

Az AP-nek a nyomozásra rálátó két forrás névtelenül megerősítette, hogy a hatóságok szerint nem véletlen robbanás történt, hanem kifejezetten az üzlet lehetett egy csomagbomba célpontja. Azt viszont ők sem tudták megmondani, hogy a robbanásban meghalt magyar nő, vagy valamelyik sérült vendég ellen követhettek-e el célzottan támadást.

Több százan vizsgálódnak az ügyben, amit gyilkosságként kezelnek. Szerdán három helyszínen tartottak házkutatást, a nő otthonában, az Aliso Viejóhoz közeli Trabuco Canyonban, valamint az említett Long Beach-i házhoz is kiszálltak.

Hobbirakétákat épített otthon

Az ABC7 helyi csatorna azt is kiderítette, hogy a nő egyik üzleti partnerénél, a szépségszalon egyik befektetőjénél tartottak házkutatást Long Beachen, őt vették őrizetbe később a rendőrök. A férfiről a szomszédok azt mondták, hogy egy ideig szorosabb kapcsolat volt köztük a meghalt nővel, akivel azonban már feltehetően korábban szakítottak. A nőt utoljára áprilisban látták a környéken.

A Long Beachen lakó férfiról a szomszédok azt mondták, hogy érthetett a robbanószerkezetekhez, mert hobbirakétákat épített szabadidejében. „Akkorákat is csinált, mint én magam. A kocsibeállónál, a garázs előtt rakta össze. Aztán kimegy a sivatagba, és ott kipróbálja őket" – mondta az egyik szomszéd.

A nyomozók ugyan őrizetbe vették a férfit egy nála talált robbanószerkezet miatt, de egyelőre nem kötötték össze közvetlenül a szépségszalonban történtekkel, ezért továbbra is sok a kérdőjel az ügyben.

Kedves, barátságos ember, aki sokat dolgozott

A magyar áldozatról többek között azt tudni, hogy évtizedek óta foglalkozott szépségápolással. Bár már 1989-ben, Magyarországon is dolgozott kozmetikai területen, 1997-ben Kaliforniában is megszerezte a szakmájához szükséges papírokat. Régóta az Egyesült Államokban élt, a szalonját 2002-ben alapította. Az általa vezetett szalon nagyon jó értékeléseket kapott a vendégeitől, sokan a városrész egyik legjobb kozmetikai szalonjaként jellemezték az üzletét.

A helyi KTLA5 tévének egy szomszéd azt mondta, hogy nem tud róla, hogy bármilyen ellensége lett volna. Közvetlen, kedves, barátságos emberként jellemezték, aki nagyon értett a szakmájához, és sokat dolgozott.

Szerdán a család egyik barátja, Irene White olvasott fel a nő egyik unokatestvérének társaságában egy közleményt. Azt mondta, hogy a családot és a barátokat megdöbbentették a történtek, sokkos állapotban vannak. A robbanásban meghalt nőről azt mondta, hogy mindig a családját helyezte előtérbe, és „mindenkiben meglátta a jót."

A Los Angeles Times szerint K. Ildikó 12 éve lakott Trabuco Canyonban édesanyjával, a férjével és a fiával. A Daily Mail szerint szomszédok azt mondták, hogy a nő és masszázsterapeuta férje már valójában nem éltek együtt, noha ugyanabban a házban laktak. Fiuk a seattle-i Washington Egyetemen tanul, ott értesült a tragédiáról.

Ez lehetett az első munkanapja

A CNN azt írja, hogy a Facebookja alapján a nő gyakran utazott a fiához Seattle-be, emellett Las Vegasba és Magyarországra is. Utoljára néhány hete járt Magyarországon, ahol állítása szerint még 30 évvel ezelőtt kitanulta a szakmát. Az amerikai szalonja az üzenetrögzítő szerint május 5-14. között zárva tartott, az amerikai lapok szerint éppen kedden lehetett az első munkanapja egy utazás után. 

A szomszédok szerint a nő imádott utazni, és bárkivel szívesen elbeszélgetett. Azonban az utazások egyik célja is az volt, hogy a családját, az otthon ápolt édesanyját, és fiát tudja segíteni, egy kozmetikai cég termékeit árulta másodállásként. „Volt olyan, hogy elutazott, hazaérkezett, és 45 perccel később már ment is dolgozni" – mondta róla egy szomszéd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport