Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Államellenes puccsról beszél a bosnyák belügyminiszter

2018.05.18. 14:40

A boszniai rendőrség péntek reggel a Szarajevó központjában sátorozó mintegy háromszáz bevándorlót elszállította a fővárosból, és a tervek szerint a tőle mintegy 120 kilométerre dél-nyugatra fekvő Salakovacba vitte volna őket, ahol befogadóközpontot alakítottak ki számukra, ám a helyi hatóságok visszafordították a konvojt - írta az MTI egy boszniai portál alapján.

A bevándorlók március óta egyre nagyobb számban jelentek meg Szarajevóban, és szállás hiányában a szabad ég alatt vertek tábort. A főváros közelében kialakított befogadóközpontban csupán 150 ember elszállásolására van lehetőség, az a központ már hónapokkal ezelőtt megtelt.

A boszniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint idén körülbelül négyezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba, háromszor annyi, mint tavaly egész évben. Egyharmaduk még nem tudott továbbhaladni Nyugat-Európa felé. A hatóságokat váratlanul érte a hirtelen megjelenő nagyszámú bevándorló, és egyelőre nem született egyetértés a helyzet kezeléséről. Vita van például a főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaság között is.

A bosnyákok humánus, befogadó álláspontot képviselnek, emlékeztetve arra, hogy az 1992-1995-ös boszniai háború idején az ott élők is menekültek voltak, illetve a bosnyákok a közös, muszlim vallás szabályaira hivatkoztak. A boszniai szerbek viszont teljes mértékben elutasítóak, és a határok lezárását, a migránsok kitoloncolását követelik.

Ez az ellentét vezetett oda, hogy pénteken a főként horvátok által lakott közép-boszniai Konjic közelében a helyi, kantoni rendőrség megállította a bevándorlókat szállító buszokat, amelyek végül visszafordultak, és Szarajevó közelében álltak meg.

Dragan Mektic belügyminiszter szerint a helyi rendőrségnek nem volt joga megállítani a konvojt, a lépést egyenesen államellenes puccsnak nevezte, amelyért a parancsot adók felelni fognak.

A 2015-ös migránsválság idején az illegális bevándorlók elkerülték Boszniát, mert a hegyes vidék miatt nehéz a továbbhaladás, most viszont - más szárazföldi útvonal hiányában - mégis erre próbálkoznak. Naponta mintegy 80-120 illegális bevándorló érkezik az országba. Az új útvonal Görögországból indul, és Albánián, Montenegrón, Bosznia-Hercegovinán, Horvátországon, valamint Szlovénián keresztül tart Nyugat-Európába.

A boszniai kormány közölte, hogy ha szükséges kirendelheti a katonaságot, de akár le is zárhatja a határait a megnövekedett migrációs nyomás miatt, egyelőre azonban nem lépnek, megvárják, hogyan alakul a helyzet.