Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ENSZ nemzetközi vizsgálatot javasol a gázai konfliktus miatt

2018.05.18. 13:41

A Gázai övezet határán történtek nemzetközi vizsgálatát javasolta Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Emberi Jogi Tanácsának pénteki rendkívüli ülésén. Mint mondta, "kevés bizonyíték" van arra, hogy Izrael megpróbálta volna minimálisra csökkenteni a palesztin áldozatok számát a héten történt gázai övezeti összecsapásukkor.

A rendkívüli ülés célja, hogy a tanács létrehozzon egy bizottságot az elmúlt időszakban történt erőszakos események felülvizsgálatára. A Gázai övezet határkerítésénél az izraeli katonák mintegy hatvan embert lőttek agyon a hét elején, több mint 2700 tiltakozó pedig megsérült. Izraeli részről az összetűzések nem követeltek áldozatokat.

Az ülés során a tanács megtárgyalja Pakisztán és más muszlim országok javaslatát, mely arra kéri fel a testületet, hogy hozzon létre egy független nemzetközi vizsgálóbizottságot - írta az MTI. 

Az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) a legkeményebb választ kell adnia Izrael tetteire - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Isztambulban az OIC rendkívüli külügyminiszteri értekezletét megnyitó beszédében, egyúttal a palesztinok ellen elkövetett emberiesség elleni bűntettnek minősítve a történteket.

Cavusoglu szerint a résztvevők zárónyilatkozatukban egyértelművé teszik, hogy nem engedik Jeruzsálem történelmi státuszának megváltoztatását. Mint fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Államok decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának, a hét elején pedig oda helyezte át izraeli nagykövetségét, Washington megsemmisítette a közel-keleti békefolyamat alapjait.

Ha bővebben érdekli a gázai konfliktus, itt összefoglaltuk a lényeget.