Tüzet nyitott az osztályteremben egy diák Texasban

2018.05.18. 15:54 Módosítva: 2018.05.18. 17:53

Kilenc diák és egy tanár meghalt, továbbá tucatnyian megsebesültek egy középiskolai lövöldözésben Santa Fében, Texasban. Két embert elfogtak, mindketten diákok. A merénylet fő elkövetőjeként a 17 éves Dimitrios Pagourtzist nevezték meg. A támadás után a hatóságok robbanószert találtak az iskolában és a környékén.

Az első hírek szerint rendőröket riasztottak lövöldözés miatt a középiskolához, írta a CNN. A Houston melletti város iskolájának egyik osztályában éppen művészeti óra ment helyi idő szerint reggel, amikor valaki besétált, és lövéseket adott le egy fegyverből, a beszámolók szerint egy puskából.

Egy szemtanú azt látta, hogy egy lányt lábon lőttek. Az AP-nek azt mondta a diák, azt hitték, tűzriadó van, a tanár annyit mondott, hogy kezdjenek el futni. Azt is mondta a szemtanú, hogy futás közben nem látta jól a lövöldözőt. A diákok a tanterem végében lévő ajtón át menekültek el.

A lövöldözés helyszíne.
A lövöldözés helyszíne.
Fotó: Daniel Kramer / AFP

A környéket lezárták. Nem sokkal később az AP azt twittelte az iskola közlésére hivatkozva, hogy a támadót elfogták.

A helyi sheriff azt posztolta, hogy egy másik embert is előállítottak, illetve hogy egy rendőr is megsérült.

Később érkezett a hír, hogy több halálos áldozata is van a támadásnak, eleinte 8-10 halottat említettek, aztán 10-re kúszott fel a szám.

Tizenkét sebesültet három környékbeli kórházba szállítottak. Texas kormányzója azt nyilatkozta, a gyanúsítottnak puskája és egy .38-as kaliberű revolvere volt, mindkettő hivatalosan az apjáé.

Az MTI azt írta, a kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért. 

Santa Fe 13 ezres város, Houstontól körülbelül 50 kilométerre. Az iskolába 1400 tanuló jár.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport