Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tüzet nyitott az osztályteremben egy diák Texasban

2018.05.18. 15:54 Módosítva: 2018-05-18 17:53:49

Kilenc diák és egy tanár meghalt, továbbá tucatnyian megsebesültek egy középiskolai lövöldözésben Santa Fében, Texasban. Két embert elfogtak, mindketten diákok. A merénylet fő elkövetőjeként a 17 éves Dimitrios Pagourtzist nevezték meg. A támadás után a hatóságok robbanószert találtak az iskolában és a környékén.

Az első hírek szerint rendőröket riasztottak lövöldözés miatt a középiskolához, írta a CNN. A Houston melletti város iskolájának egyik osztályában éppen művészeti óra ment helyi idő szerint reggel, amikor valaki besétált, és lövéseket adott le egy fegyverből, a beszámolók szerint egy puskából.

Egy szemtanú azt látta, hogy egy lányt lábon lőttek. Az AP-nek azt mondta a diák, azt hitték, tűzriadó van, a tanár annyit mondott, hogy kezdjenek el futni. Azt is mondta a szemtanú, hogy futás közben nem látta jól a lövöldözőt. A diákok a tanterem végében lévő ajtón át menekültek el.

A lövöldözés helyszíne.
A lövöldözés helyszíne.
Fotó: Daniel Kramer / AFP

A környéket lezárták. Nem sokkal később az AP azt twittelte az iskola közlésére hivatkozva, hogy a támadót elfogták.

A helyi sheriff azt posztolta, hogy egy másik embert is előállítottak, illetve hogy egy rendőr is megsérült.

Később érkezett a hír, hogy több halálos áldozata is van a támadásnak, eleinte 8-10 halottat említettek, aztán 10-re kúszott fel a szám.

Tizenkét sebesültet három környékbeli kórházba szállítottak. Texas kormányzója azt nyilatkozta, a gyanúsítottnak puskája és egy .38-as kaliberű revolvere volt, mindkettő hivatalosan az apjáé.

Az MTI azt írta, a kialakult helyzetről azonnal tájékoztatták Donald Trump elnököt és Mike Pence alelnököt. Trump először Twitter-bejegyzést tett közzé, majd a Fehér Házból élőben közvetített rövid beszédében sajnálatát és együttérzését fejezte ki, s miközben azt hangoztatta, hogy ezek a lövöldözések "már túl hosszú ideje tartanak" az Egyesült Államokban, leszögezte, hogy kormánya tőle telhetően mindent megtesz a megfékezésükért. 

Santa Fe 13 ezres város, Houstontól körülbelül 50 kilométerre. Az iskolába 1400 tanuló jár.