Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több amerikai halt meg az idén iskolákban, mint a harctéren

K EPA20180313219
2018.05.19. 10:18

Egy elég ijesztő és bizarr adatot közölt a Washington Post: a pénteki texasi iskolai lövöldözéssel, amelyben kilenc diák és egy tanár vesztette életét, idén már 31-re emelkedett azok száma, akiket amerikai iskolákban meggyilkoltak, ami valamivel több, mint ahány amerikai a hadseregben szolgálva halt meg 2018-ban.

A lap az amerikai védelmi minisztérium közleményei alapján számolta ki a hadsereg halálos áldozatait, amibe beleszámolták azokat is, akik a harctéren estek el és azokat is, akik valamilyen balesetben vesztették életüket szolgálat közben. Eszerint 2018 januárja óta 13 amerikai katona halt meg, ebből heten egy iraki helikopter baleset áldozatai voltak. A lap megjegyzi, hogy a védelmi minisztérium adatai nem a teljes képet mutatják, a közleményeikben nem szerepelnek például a haditengerészet vagy a nemzeti gárda adatai, ezeknél az alakulatoknál viszont két balesetben még összesen 16-an vesztették életüket szolgálat közben az idén. Vagyis

az összes alakulatnál összesen 29 amerikai katona halt meg 2018-ban, ami még mindig kettővel kevesebb, mint ahány amerikait iskolákban lőttek le. 

A Washinton Post persze leszögezi, hogy véletlenül se arra akarnak utalni, hogy az amerikai iskolák veszélyesebbek lennének, mint azok a helyek, ahol az amerikai hadsereg bevetései vannak, és az összehasonlítás is egy kicsit aránytalan, mert míg a különböző katonai alakulatoknál összesen 1,3 millió amerikai szolgál, iskolában 50 millió tanul vagy dolgozik. Csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a pár hónappal ezelőtti floridai és a tegnapi texasi iskolai lövöldözéssel együtt az idei egy kifejezetten gyilkos év volt az amerikai iskolákban. 

Borítókép: Gyászolók közel hétezer pár cipőt helyeztek el a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2018. március 13-án. A cipőkkel a Connecticut állambeli Newtown Sandy Hook általános iskolájában 2012. december 14-én történt lövöldözés óta fegyver által elhunyt gyerekekre emlékeznek. 2018-ban már 17 iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Michael Reynolds)