Olivér
4 °C
8 °C

11 nem kubai is utazott a lezuhant kubai gépen

2018.05.20. 07:36

A Havanna közelében lezuhant Boieng-737-200 típusú utasszállító gépen összesen 113 ember utazott, az életét vesztett 110 személy közül 99 volt a kubai, 11 pedig más nemzetiségű - pontosították az adatokat a hatóságok az MTI szerint.

A belföldi járatként - Havanna és a kelet-kubai Holguín között közlekedő - 39 éves repülőgép az esős időben történt felszállás után a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától 20 kilométerre délre szenvedett balesetet, a közeli Santiago de las Vegas környékén zuhant le.

Korábban még nem lehetett megállapítani sem a halottak pontos számát, sem azt, hogy közülük végül ki milyen állampolgár volt. Szombat estig tizenöt holttestet sikerült azonosítani: öt gyerekét, és tíz felnőttét - mondta egy sajtóértekezleten Alfredo González kubai egészségügyi miniszter.

Mostanra világossá vált, hogy a gépen tartózkodó 113 emberből 11 nem kubai állampolgárságú volt, mind meghalt a szerencsétlenségben. A személyzet hat tagja (három férfi és három nő), valamint egy női utas mexikói volt, életét vesztette továbbá egy argentin házaspár és két nyugat-szaharai férfi.

Három kubai nő túlélte a szerencsétlenséget, mindhármuk állapota válságos. Megtalálták a feketedobozt is, amely jó állapotban van, így az ügyben nyomozó hatóságok várhatóan rövidesen kinyerik a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság által a Global Air nevű, Aerolineas Damojh néven is regisztrált mexikói légitársaságtól bérelt gép eddig ismeretlen hátterű szerencsétlenségével kapcsolatos adatokat.

A 444.hu az Abcnews cikke alapján arról ír, hogy a kubai állami légitársaság a gépet személyzettel együtt a mexikói Damojh nevű társaságtól bérelték. Ugyanezt a gépet, szintén személyzettel korábban a hondurasi Easy Sky-nak adták bérbe, akkor Kuba és Guayana között ingázott, de 2017-ben a guyanai hatóságok kitiltották a gépet az ország területéről, mert a személyzet felszállás előtt túlpakolta, jóval a megengedett súly felett pakolták meg a gépet.

"Egy nyugdíjas kubai pilóta pedig azt mondta, hogy ugyanezzel a mexikói céggel már a kubai hatóságok baja is meggyűlt, szintén a személyzet felelőtlensége miatt" - írja a lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?