11 nem kubai is utazott a lezuhant kubai gépen

2018.05.20. 07:36

A Havanna közelében lezuhant Boieng-737-200 típusú utasszállító gépen összesen 113 ember utazott, az életét vesztett 110 személy közül 99 volt a kubai, 11 pedig más nemzetiségű - pontosították az adatokat a hatóságok az MTI szerint.

A belföldi járatként - Havanna és a kelet-kubai Holguín között közlekedő - 39 éves repülőgép az esős időben történt felszállás után a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától 20 kilométerre délre szenvedett balesetet, a közeli Santiago de las Vegas környékén zuhant le.

Korábban még nem lehetett megállapítani sem a halottak pontos számát, sem azt, hogy közülük végül ki milyen állampolgár volt. Szombat estig tizenöt holttestet sikerült azonosítani: öt gyerekét, és tíz felnőttét - mondta egy sajtóértekezleten Alfredo González kubai egészségügyi miniszter.

Mostanra világossá vált, hogy a gépen tartózkodó 113 emberből 11 nem kubai állampolgárságú volt, mind meghalt a szerencsétlenségben. A személyzet hat tagja (három férfi és három nő), valamint egy női utas mexikói volt, életét vesztette továbbá egy argentin házaspár és két nyugat-szaharai férfi.

Három kubai nő túlélte a szerencsétlenséget, mindhármuk állapota válságos. Megtalálták a feketedobozt is, amely jó állapotban van, így az ügyben nyomozó hatóságok várhatóan rövidesen kinyerik a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság által a Global Air nevű, Aerolineas Damojh néven is regisztrált mexikói légitársaságtól bérelt gép eddig ismeretlen hátterű szerencsétlenségével kapcsolatos adatokat.

A 444.hu az Abcnews cikke alapján arról ír, hogy a kubai állami légitársaság a gépet személyzettel együtt a mexikói Damojh nevű társaságtól bérelték. Ugyanezt a gépet, szintén személyzettel korábban a hondurasi Easy Sky-nak adták bérbe, akkor Kuba és Guayana között ingázott, de 2017-ben a guyanai hatóságok kitiltották a gépet az ország területéről, mert a személyzet felszállás előtt túlpakolta, jóval a megengedett súly felett pakolták meg a gépet.

"Egy nyugdíjas kubai pilóta pedig azt mondta, hogy ugyanezzel a mexikói céggel már a kubai hatóságok baja is meggyűlt, szintén a személyzet felelőtlensége miatt" - írja a lap.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport