Bebörtönzött és száműzetésben élő politikusokat is bevett a kormányába a katalán elnök

2018.05.20. 11:10

Megalakította szombaton a tartományi kormányt Katalónia új elnöke: a kabinet tagjai között két bebörtönzött volt miniszter, illetve a Spanyolországtól való elszakadási kísérlet óta száműzetésben élő két másik politikus is van, írja az MTI.

A hétfőn beiktatott Quim Torra rendeletet adott ki az új katalán kormány tagjainak névsorával, de a kormány megalakulását Madrid még megakadályozhatja.

Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt. A rendhagyó körülmények között megrendezett és rendőri erőszakba torkollt referendumon a katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak, 2,04 millióan közülük Katalónia függetlenségére. A katalán kormány az eredményre hivatkozva függetlenségi nyilatkozatot terjesztett be a katalán parlamentnek, amelyet október 27-én megszavazott a függetlenségpárti többség.

Madrid még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. A történtek miatt a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is eljárást kezdeményezett a spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. A decemberi választást szűk többséggel a függetlenségpártiak nyerték.

A tartományi kormány 14 "tanácsosa" közül ketten, Jordi Turull és Joseph Rull előzetes letartóztatásban van Madridtól nem messze. Antoni Comin és Lluis Puig i Gordi pedig Belgiumban él, ahová Carles Puigdemont katalán elnökkel menekültek a kormány menesztése után.

A tartományi parlament által hétfőn megválasztott Quim Torrát elődje, Puigdemont választotta ki erre a tisztségre, aki ma is "legitim elnöknek" tartja magát.

Puigdemont Németországban várja, hogy a bíróság döntsön a spanyol igazságszolgáltatás kiadatási kérelméről, amely lázadás miatt akarja más szakadár vezetőkkel együtt felelősségre vonni.

A katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólította a madridi kormányt, hogy vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő közölte, hogy amíg hivatalba nem lép a teljes és törvényes katalán kormány, Madrid nem engedi át a tartomány irányítását.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken közölte, hogy A bebörtönzött politikusok felvételét a kormánylistára el fogják utasítani a bíróságok, mint ahogyan megakadályozták azt is, hogy őrizetben lévő vagy külföldön tartózkodó politikus legyen a tartomány elnöke.

"Az új katalán kormány összetétele világos üzenet, hogy továbbra is fenn akarják tartani a problémákat, a konfliktust és a provokációkat" - írta a Twitteren Xavier García Albiol néppárti politikus Torra bejelentése után.  • Hírek
  • Bankszámla