Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bebörtönzött és száműzetésben élő politikusokat is bevett a kormányába a katalán elnök

2018.05.20. 11:10

Megalakította szombaton a tartományi kormányt Katalónia új elnöke: a kabinet tagjai között két bebörtönzött volt miniszter, illetve a Spanyolországtól való elszakadási kísérlet óta száműzetésben élő két másik politikus is van, írja az MTI.

A hétfőn beiktatott Quim Torra rendeletet adott ki az új katalán kormány tagjainak névsorával, de a kormány megalakulását Madrid még megakadályozhatja.

Katalónia Spanyolország 17 autonóm közösségének egyike, ahol tavaly október 1-én népszavazást rendeztek a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány kezdettől fogva ellenzett és törvénytelennek tartott, az alkotmánybíróság pedig alkotmányellenesnek ítélt. A rendhagyó körülmények között megrendezett és rendőri erőszakba torkollt referendumon a katalán kormány adatai szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak, 2,04 millióan közülük Katalónia függetlenségére. A katalán kormány az eredményre hivatkozva függetlenségi nyilatkozatot terjesztett be a katalán parlamentnek, amelyet október 27-én megszavazott a függetlenségpárti többség.

Madrid még aznap menesztette a katalán kormányt, feloszlatta a parlamentet, és december 21-re előrehozott tartományi választásokat írt ki. A történtek miatt a leváltott katalán kormány és a feloszlatott katalán parlament elnökségének tagjaival szemben is eljárást kezdeményezett a spanyol legfőbb ügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt. A decemberi választást szűk többséggel a függetlenségpártiak nyerték.

A tartományi kormány 14 "tanácsosa" közül ketten, Jordi Turull és Joseph Rull előzetes letartóztatásban van Madridtól nem messze. Antoni Comin és Lluis Puig i Gordi pedig Belgiumban él, ahová Carles Puigdemont katalán elnökkel menekültek a kormány menesztése után.

A tartományi parlament által hétfőn megválasztott Quim Torrát elődje, Puigdemont választotta ki erre a tisztségre, aki ma is "legitim elnöknek" tartja magát.

Puigdemont Németországban várja, hogy a bíróság döntsön a spanyol igazságszolgáltatás kiadatási kérelméről, amely lázadás miatt akarja más szakadár vezetőkkel együtt felelősségre vonni.

A katalán függetlenség keményvonalas támogatójának számító Torra felszólította a madridi kormányt, hogy vessen véget a közvetlen kormányzásnak a tartományban.

Mariano Rajoy spanyol kormányfő közölte, hogy amíg hivatalba nem lép a teljes és törvényes katalán kormány, Madrid nem engedi át a tartomány irányítását.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő pénteken közölte, hogy A bebörtönzött politikusok felvételét a kormánylistára el fogják utasítani a bíróságok, mint ahogyan megakadályozták azt is, hogy őrizetben lévő vagy külföldön tartózkodó politikus legyen a tartomány elnöke.

"Az új katalán kormány összetétele világos üzenet, hogy továbbra is fenn akarják tartani a problémákat, a konfliktust és a provokációkat" - írta a Twitteren Xavier García Albiol néppárti politikus Torra bejelentése után.