Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Előzetesben a texasi lövöldöző

2018.05.20. 23:40

Előzetes letartóztatásban van a pénteki, texasi iskolai lövöldözés gyanúsítottja. Nem adott magyarázatot arra, hogy miért kezdett lövöldözni. A Sant Fé középiskolájában elkövetett ámokfutásban nyolc diák és két tanár halt meg, tizenhárman megsebesültek.

A rendőrség szerint Dimitrios Pagourtzis beismerte tettét; az elkövetőt a dél-texasi Galveston börtönében tartják fogva. Pagourtzis, aki maga is az iskola diákja, eddig nem adott információt arról, hogy miért lövöldözött. Ügyvédje, Nicholas Poehl a sajtónak azt mondta, hogy a védence

olyan lelkiállapotban van, hogy nem sokat tud mondani.

A fiú szülei vasárnapi közleményükben szomorúságról és dühről számoltak be. Közölték: mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Greg Abbott texasi kormányzó pénteken arról beszélt, hogy a fiú az édesapja törvényesen vásárolt fegyverével követte el tettét. A kormányzó vasárnap újságíróknak elmondta, hogy Pagourtzis közösségi portálokon közzétett bejegyzései szerint a diák öngyilkosságot akart elkövetni, de nem volt hozzá bátorsága.

Az újabb tragédia nyomán az Egyesült Államokban ismét feléledt az országos vita a fegyverhasználatról, illetve annak esetleges szigorításáról. A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokat is ez a téma uralta.

  • Bernie Sanders független vermonti szenátor az Országos Fegyver Szövetséget (NRA) okolta a történtekért, és a kongresszus politikusait hibáztatta, hogy még mindig nem hoztak törvényi szabályozást a fegyverhasználat szigorításáról.
  • Mark Warner demokrata párti szenátor szerint van mód a szigorításra anélkül, hogy változtatnának az amerikai alkotmány második kiegészítésén, amely valamennyi amerikai állampolgár számára biztosítja a szabad fegyvervásárlást és -használatot. A CNN-nek adott interjúban a szenátor arról bezsélt, hogy az elmúlt tíz évben a helyzet egyre rosszabbodott. 
  • Dan Patrick, Virginia republikánus kormányzó-helyettese úgy vélte: a fegyverekkel elkövetett erőszak „nem a szabad fegyverhasználattól függ, hanem tőlünk”. Az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy mindenki, akinek otthon fegyvere van, felelős a saját fegyverarzenáljáért. (Patrick a tanárok felfegyverzésében látja a helyzet megoldást; erről itt írtunk.)
  • Oliver North, az NRA új elnöke a Fox televízióban leszögezte: a szervezet álláspontja szerint nem a fegyverviselés jogának korlátozása a megoldás, hanem a szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetése az oktatási intézményekben.

(MTI)