Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Előzetesben a texasi lövöldöző

2018.05.20. 23:40

Előzetes letartóztatásban van a pénteki, texasi iskolai lövöldözés gyanúsítottja. Nem adott magyarázatot arra, hogy miért kezdett lövöldözni. A Sant Fé középiskolájában elkövetett ámokfutásban nyolc diák és két tanár halt meg, tizenhárman megsebesültek.

A rendőrség szerint Dimitrios Pagourtzis beismerte tettét; az elkövetőt a dél-texasi Galveston börtönében tartják fogva. Pagourtzis, aki maga is az iskola diákja, eddig nem adott információt arról, hogy miért lövöldözött. Ügyvédje, Nicholas Poehl a sajtónak azt mondta, hogy a védence

olyan lelkiállapotban van, hogy nem sokat tud mondani.

A fiú szülei vasárnapi közleményükben szomorúságról és dühről számoltak be. Közölték: mindenben együttműködnek a hatóságokkal.

Greg Abbott texasi kormányzó pénteken arról beszélt, hogy a fiú az édesapja törvényesen vásárolt fegyverével követte el tettét. A kormányzó vasárnap újságíróknak elmondta, hogy Pagourtzis közösségi portálokon közzétett bejegyzései szerint a diák öngyilkosságot akart elkövetni, de nem volt hozzá bátorsága.

Az újabb tragédia nyomán az Egyesült Államokban ismét feléledt az országos vita a fegyverhasználatról, illetve annak esetleges szigorításáról. A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokat is ez a téma uralta.

  • Bernie Sanders független vermonti szenátor az Országos Fegyver Szövetséget (NRA) okolta a történtekért, és a kongresszus politikusait hibáztatta, hogy még mindig nem hoztak törvényi szabályozást a fegyverhasználat szigorításáról.
  • Mark Warner demokrata párti szenátor szerint van mód a szigorításra anélkül, hogy változtatnának az amerikai alkotmány második kiegészítésén, amely valamennyi amerikai állampolgár számára biztosítja a szabad fegyvervásárlást és -használatot. A CNN-nek adott interjúban a szenátor arról bezsélt, hogy az elmúlt tíz évben a helyzet egyre rosszabbodott. 
  • Dan Patrick, Virginia republikánus kormányzó-helyettese úgy vélte: a fegyverekkel elkövetett erőszak „nem a szabad fegyverhasználattól függ, hanem tőlünk”. Az ABC-nek azt nyilatkozta, hogy mindenki, akinek otthon fegyvere van, felelős a saját fegyverarzenáljáért. (Patrick a tanárok felfegyverzésében látja a helyzet megoldást; erről itt írtunk.)
  • Oliver North, az NRA új elnöke a Fox televízióban leszögezte: a szervezet álláspontja szerint nem a fegyverviselés jogának korlátozása a megoldás, hanem a szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetése az oktatási intézményekben.

(MTI)