Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Szentté avatják a vatikáni zsinat pápáját

2018.05.20. 12:40

A szombaton tartott konzisztórium bíborosi tanácskozását követően

Ferenc pápa pünkösdkor bejelentette VI. Pál pápa, a II. vatikáni zsinat egyházfőjének szentté avatását. A katolikus egyházat 1963 és 1978 között vezető VI. Pál kanonizációs eljárása  2014-ben kezdődött. Ferenc pápa mellette az 1980-ban meggyilkolt San Salvador-i Oscar Romero érsek szentté avatását is bejelentette, mindkettőjüket a pápa emeli a szentek közé október 14-én a Szent Péter téren. 

Az önfenntartásért élni nem vezet sehova

– mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap. Nemcsak az egyének, a közösségek, még a keresztények is átélhetnek rosszabb periódusokat, amikor a nyugalmat választják az Isten kínálta változtatás helyett. A Szentlélek az az isteni erő, amely megváltoztatja a világot – mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, mindenkinek szüksége van változásra az élet terhe alatt, amikor nehéznek sőt lehetetlennek tűnik előre lépni. 

A misén a pünkösdkor piros színű miseruhát viselő bíborosok és püspökök koncelebráltak a pápával. Kínaiul az egyházért, az indiai malayalam nyelven a békéért, franciául az evangelizációért, vietnámiul az üldözött keresztényekért, a közép-afrikai sango nyelven a szenvedőkért és magányosokért imádkoztak. Római hagyomány szerint pünkösd vasárnap délben a római Pantheon tetején levő nyílásból több tonna vörös rózsaszirmokat hullajtottak alá a Szentlélek alászállását jelképezve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!