Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szentté avatják a vatikáni zsinat pápáját

2018.05.20. 12:40

A szombaton tartott konzisztórium bíborosi tanácskozását követően

Ferenc pápa pünkösdkor bejelentette VI. Pál pápa, a II. vatikáni zsinat egyházfőjének szentté avatását. A katolikus egyházat 1963 és 1978 között vezető VI. Pál kanonizációs eljárása  2014-ben kezdődött. Ferenc pápa mellette az 1980-ban meggyilkolt San Salvador-i Oscar Romero érsek szentté avatását is bejelentette, mindkettőjüket a pápa emeli a szentek közé október 14-én a Szent Péter téren. 

Az önfenntartásért élni nem vezet sehova

– mondta Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap. Nemcsak az egyének, a közösségek, még a keresztények is átélhetnek rosszabb periódusokat, amikor a nyugalmat választják az Isten kínálta változtatás helyett. A Szentlélek az az isteni erő, amely megváltoztatja a világot – mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, mindenkinek szüksége van változásra az élet terhe alatt, amikor nehéznek sőt lehetetlennek tűnik előre lépni. 

A misén a pünkösdkor piros színű miseruhát viselő bíborosok és püspökök koncelebráltak a pápával. Kínaiul az egyházért, az indiai malayalam nyelven a békéért, franciául az evangelizációért, vietnámiul az üldözött keresztényekért, a közép-afrikai sango nyelven a szenvedőkért és magányosokért imádkoztak. Római hagyomány szerint pünkösd vasárnap délben a római Pantheon tetején levő nyílásból több tonna vörös rózsaszirmokat hullajtottak alá a Szentlélek alászállását jelképezve.