Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Török befolyás a Balkánon: Erdogan szarajevói autópályával kampányol

2018.05.20. 16:41

Törökország hárommilliárd eurót biztosít a Szarajevót és Belgrádot összekötő autópálya kiépítésére, a pályázatot a nyáron írják ki – jelentette ki Bakir Izetbegovic, a boszniai államelnökség bosnyák tagja vasárnap, miután tárgyalást folytatott Erdogan török elnökkel.

A 250 kilométer hosszú autópálya pontos útvonala még nincs meg, mert a boszniai szerbek nem értenek egyet a bosnyákokkal a tervezett vonalról. Az autópályát a török Exim Banktól felvett hitelből finanszíroznák. 

A török elnök a júniusi török választás miatt kampányol Boszniában az ott élő török állampolgárok között. Törökország intenzíven igyekszik növelni befolyását a Balkánon, különösen a jelentős muszlim népességgel rendelkező térségekben Macedóniától Albánián és a Szandzsákon át Boszniáig. Az autópálya-építés az eddigi legnagyobb boszniai török projekt, mármint az oszmánok XIX. századi kiűzése óta.