Szabina
2 °C
15 °C

Nem ismerik el a venezuelai választást

2018.05.21. 08:08

Alacsony, 30 százalék alatti volt a részvételi arány a venezuelai elnökválasztáson – közölte Victor Marqués ellenzéki vezető. A hatóságok szerint vasárnap délig 2,5 millióan szavaztak, de az utolsó órákban nem volt hivatalos részvételi adat. A szavazásra összesen 20,5 millióan voltak jogosultak. A BBC szerint azonban a részvételi arány 46 százalékos volt, Nicolás Maduro a szavazatok több, mint 67 százalékát vitte el, az egyetlen kihívója, Herni Falcón pedig csak 21 százalékot. Madurón és hívein kívül sehol sem ismerik el a csalással vádolt szavazás eredményét.

Henri Falcon, az elnökválasztás ellenzéki jelöltje, Nicolas Maduro elnök fő kihívója elutasította az elnökválasztás eredményét, és azt követelte, hogy még év vége előtt tartsanak új választásokat.

Nem ismerjük el a választási folyamatot, szerintünk nem volt választás. Új választást kell tartani Venezuelában.

Falcon azzal vádolta a kormányt, hogy nyomást gyakorolt a szavazókra.

A latin-amerikai országok Lima nevű csoportja szerint a részvétel mértéke még a 17 százalékot sem érte el. Máris közölték, hogy nem ismerik el a választás eredményét. Hasonlóan reagált az Egyesült Államok ENSZ-szervezete is, amely Twitteren írta, hogy a mostani választás a demokrácia megcsúfolása volt és Madurónak mennie kell.

Jorge Faurie argentin külügyminiszter és John J. Sullivan, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese is törvénytelennek nevezte a venezuelai elnökválasztást. A két politikus vasárnap Buenos Airesben beszélgetett. Az erről szóló közlemény szerint Caracas nem adott megfelelő garanciákat arra, hogy az elnökválasztás szabad, tisztességes és átlátható lesz.

(MTI)