Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hatóság szerint nem öngyilkos pilóta okozta a maláj gép tragédiáját

2018.05.22. 22:40

Egy hete mi is megírtuk, hogy egy repülésbiztonsági szakértő szerint a 2014-ben lezuhant és rejtélyesen eltűnt maláj utasszállító repülőgép tragédiája valójában a pilóta öngyilkossága miatt következett be. A maláj gép utáni kutatást vezető ausztrál vizsgálóbiztos most reagált a felvetésre, és határozottan elvetette ezt a lehetőséget – írja a BBC.

A Malaysian Airlines MH370 jelű Boeing 777-ese Kuala Lumpurból szállt fel 2014. március 8-án, és Pekingbe tartott. Egy órával a felszállás után letért az útvonaláról, délnyugati irányba indult el, és végül az Indiai óceánba zuhant. A 239 utas földi maradványai nem kerültek elő. Bár néhány roncsdarabot később sikerült megtalálni, a gép nagy része a mai napig nem került elő, eltűnése a repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélye. A hivatalos keresést idén januárban, 1046 nap után állították le.

Az esetet az ausztrál közlekedési hatóság, az ATSB vizsgálta ki, a vizsgálat eredménye szerint a zuhanáskor a pilóta eszméletlen volt, a gép pedig kontrollálatlanul csapódott a vízbe.

A korábban maga is repülőgép-balesetek felderítésén dolgozó kanadai Larry Vance közelmúltban megjelent könyve azonban azt állítja, a nyomozás elhibázott volt, a pilóta valójában öngyilkos lett, és ezzel több száz másik embert is kivégzett.

Az elmélet kapcsán megszólalt Peter Foley, az ATSB keresési vezetője is, aki megvédte a jelentésüket:

Az akkoriban elérhető minden egyes bizonyítékot elfogulatlanul figyelembe vettük. Elég sok adatunk árulkodik arról, hogy ha a végén valaki irányította a gépet, akkor azt nem éppen túl sikeresen tette

– mondta Foley, aki egyébként maga is olvasta Vance könyvét.

Az ausztrál kormány a januári leállás után jelezte, hogy csak akkor folytatják a keresést, ha hiteles új bizonyítékok kerülnek elő.