Henrik, Roland, Örkény
12 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Megölték volna az izraeli focistákat. Nem sikerült, börtönbe mennek

000 1546NQ
2018.05.22. 17:45
Koszovó és Albánia az Iszlám Állam szimpatizánsainak fellegvára volt. Most azonban súlyos csapás érte a szélsőségeseket. A két korábbi fővezér bombázás áldozata lett Szíriában, a hazai „másodvonal” pedig börtönbe vonul.

Egy koszovói bíróság nyolc koszovóit ítélt börtönbüntetésre, mert az Iszlám Állam tanait valló terroristák 2016 novemberében megpróbálták felrobbantani az izraeli labdarúgó válogatottat, illetve a velük tartó szurkolók ellen is támadásokat szerveztek.

Veszélyes játék

A nagy labdarúgótornák sorsolási szeszélye gyakran párosít össze különösen kritikus viszonyban levő országokat. Egy görög-török, vagy egy albán-szerb, esetleg egy horvát-szerb meccs már jó előre óriási biztonsági kockázatokkal, háborús állapotokkal fenyeget.

A 2018-as oroszországi foci vébé előtt a G selejtezőcsoport tűnt a legveszélyesebbnek. A csoport foci szempontjából is halálcsoport volt, mert ide került Spanyolország és Olaszország (az olaszok végül le is maradtak a vébéről), de biztonsági szempontból még ijesztőbb volt, hogy Albánia, Macedónia és Izrael is ebbe a hatosba került,

különösen kritikusnak ígérkezett az Albánia-Izrael mérkőzés.

Iszlám Állam

Európában népességarányosan ugyanis Bosznia és Hercegovina, valamint Belgium mellett, Koszovóból és Albániából csatlakoztak a legtöbben az ISIS terrorszervezethez. A terroristák mellett a biztonsági erők is erősen készültek a mérkőzésre, a macedón és az albán hatóságok mellett különösen nagy szerep hárult az AKI koszovói titkosszolgálatra.

Végül a szervek jó munkát végeztek, a meccset váratlanul áthelyezték az albán válogatott meccseknek rendre helyszínül szolgáló 17 ezres shkodrai Loro Boriçi nemzeti stadionból a kisebb, 12 ezres arénával rendelkező Elbasanba, majd a hatóságok valósággal ellepték a várost. Magán a meccsen kétezer albán kommandós vigyázott a szurkolókra. Ám a fontosabb események addigra már lezajlottak.

Robbanószerek

A kiváló titkosszolgálati munkának köszönhetően már a meccs előtt több ponton, egy albérletben, illetve nyilvános helyszíneken is

találtak a rendőrök fegyvereket, 2,7 kilogramm robbanóanyagot és egyéb gyanús elektronikai berendezéseket, rádiókommunikációs eszközöket.

A megelőző csapás része volt 19 ember többségükben koszovói albánok, illetve egy macedón állampolgár letartóztatása is, ráadásul a „civil” személyek mellett szélsőséges imámok is gyanúba keveredtek.

Magát a meccset, 2016. november 12-én 3-0-ra megnyerte Izrael, de végül egyik csapatnak sem volt esélye a továbbjutásra, mert a spanyol és az olasz válogatott is a két válogatott előtt végzett a csoportban.

Jogi eljárás

A letartóztatott személyek elszámoltatása két évig tartott. Az imámok kikerültek a főeljárásból, egy külön eljárásban végül felmentették őket.

A Koszovóban lefolytatott „nagy” eljárásban végül kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat, és

a vádlottakat összesen 35,5 évre ítélték.

A börtönbüntetéseket nyolc ember kapta, egy vádlott megúszta pénzbírsággal.

A főkolompos Visar Ibishi 10 évet a mádosrendű vádolott Lurzim Gashi 6 évet kapott, a többiek pedig 1,5 és 5 év közötti büntetéseket.

Fej nélkül maradtak

Az Iszlám Államnak van egy kifejezetten koszovói és albán vonala, amelynek a vezetői személyesen is ismert figurák voltak. Lavdim Muhaxheri (aki az ISIS-ben felvette az Abu Abdullah al Kosova nevet) és Ridvan Haqifi (Abu Muqatil). saját országaikat is videóüzenetekben fenyegették, miután Albánia és Koszovó is is csatlakozott az ISIS elleni nemzetközi harchoz. Végül egyikük sem élte meg a mostani ítéletet, mert mindketten amerikai légitámadások áldozataivá váltak.

A most elítélt szervezők az ő alsegédeik, koordinátoraik voltak. Az ítélet összetett tervet bizonyított, eszerint az albániai támadás mellett egyidejűleg koszovói robbantást is tervezett a csoport.

Koszovó amúgy nemrégiben bejelentette, hogy imámok bevonásával programot hirdet a börtönbe zárt iszlám szélsőségesek átnevelésére, pacifikálására.

(Borítókép: Vádlottak a tárgyaláson - fotó:  Armend Nimani / AFP)