Öt év börtönt kapott, mert nyilatkozni mert a The New York Timesnak

2018.05.22. 11:16 Módosítva: 2018.05.22. 11:55

Öt év börtönre ítélt egy kínai bíróság egy tibeti boltost szakadár eszmék terjesztésének vádjával, írja az MTI. A férfi bűne az volt, hogy a The New York Times oldalán közzétett dokumentumfilmben arról beszélt, hogy a szigorúan ellenőrzött autonóm területen hanyatlik a kultúra és a nyelv.

Tasi Vangcsuk ügyvédje szerint fellebbezni kívánnak az ítélet ellen. Jogvédő csoportok elítélték az ítéletet, szerintük a férfi nem követett el semmilyen bűncselekményt, sem a nemzetközi jog, sem a kínai alkotmány értelmében.

Tasi Vangcsuk
Tasi Vangcsuk

A 32 éves Tasit 2016-ban vették őrizetbe, két hónappal azután, hogy a videofelvétel és a kísérő cikk megjelent, és januárban állították bíróság elé. Tagadta az ellen felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát. A vizsgálati fogságot is figyelembe véve Tasi büntetése 2021-ben jár le, nem ritka azonban, hogy a kínai politikai foglyokat további korlátozásokkal, közöttük házi őrizettel sújtják.

A Tasi elleni ítélet súlyos igazságtalanság, és a férfit azonnal, feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni - véli Joshua Rosenzweig, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kelet-ázsiai kutatási igazgatója. A kínai hatóságok nem engedtek be külföldi diplomatákat és riportereket Tasi tárgyalására, fogva tartását az ENSZ emberi jogi szakértői is elítélték, és a felmentését követelték.

A The New York Times videóját itt tudja megnézni.  • Tippek
  • Árfolyam