Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt év börtönt kapott, mert nyilatkozni mert a The New York Timesnak

2018.05.22. 11:16 Módosítva: 2018-05-22 11:55:55

Öt év börtönre ítélt egy kínai bíróság egy tibeti boltost szakadár eszmék terjesztésének vádjával, írja az MTI. A férfi bűne az volt, hogy a The New York Times oldalán közzétett dokumentumfilmben arról beszélt, hogy a szigorúan ellenőrzött autonóm területen hanyatlik a kultúra és a nyelv.

Tasi Vangcsuk ügyvédje szerint fellebbezni kívánnak az ítélet ellen. Jogvédő csoportok elítélték az ítéletet, szerintük a férfi nem követett el semmilyen bűncselekményt, sem a nemzetközi jog, sem a kínai alkotmány értelmében.

Tasi Vangcsuk
Tasi Vangcsuk

A 32 éves Tasit 2016-ban vették őrizetbe, két hónappal azután, hogy a videofelvétel és a kísérő cikk megjelent, és januárban állították bíróság elé. Tagadta az ellen felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát. A vizsgálati fogságot is figyelembe véve Tasi büntetése 2021-ben jár le, nem ritka azonban, hogy a kínai politikai foglyokat további korlátozásokkal, közöttük házi őrizettel sújtják.

A Tasi elleni ítélet súlyos igazságtalanság, és a férfit azonnal, feltétel nélkül szabadlábra kell helyezni - véli Joshua Rosenzweig, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kelet-ázsiai kutatási igazgatója. A kínai hatóságok nem engedtek be külföldi diplomatákat és riportereket Tasi tárgyalására, fogva tartását az ENSZ emberi jogi szakértői is elítélték, és a felmentését követelték.

A The New York Times videóját itt tudja megnézni.