Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött az ebola elleni védőoltási kampány

2018.05.22. 05:26

Megkezdődött az ebola elleni védőoltási kampány hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati tartományi központjában, hogy útját állják a járványnak, amely már a vidéki településekről a milliós városok felé közeledik - írja az MTI.

A kampány egy nappal azután kezdődött, hogy az egészségügyi minisztérium bejelentette, ebola fertőzésben halt meg egy nővér Bikoróban, ahol először május elején észlelték a járványt.

Eddig 27 halottja van az ebolának az országban.  

Oly Llunga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint további 49 vérzéses lázas betegről tudni, közülük 22-nél kimutatták az ebolát, 21-nél lehetséges a fertőzés, 6-nál pedig gyanítható.      

A tárcavezető szólt arról is, hogy két beteg, akinél kimutatták a fertőzést, felépült, hamarosan hazatérhetnek. A kórházat olyan igazolással hagyhatták el, amely szerint meggyógyultak és már nem közvetítik a fertőzést, mert szervezetükben kialakult a betegséggel szembeni ellenanyag.    

A kórokozó ennek ellenére sok esetben megmarad az ondósejtekben, ami azt jelenti, hogy a felépülés után hónapokkal még szexuális úton terjedhet a betegség.

A kéttucatnyi, oltást végző személy, köztük kongóiak, guineaiak, akik hazájukban már végeztek ilyen tevékenységet 2014-2016-ban, már Mbandaka városban van, hogy megkezdje az 540 oltás beadását - mondta a miniszter.    

Öt napig tart, hogy a száz regisztrált beteget beoltsák, valamint azt a 73 egészségügyi dolgozót, aki közvetlen kapcsolatban áll majd a betegekkel és hozzátartozóikkal Mbandaka két körzetében. Az oltási kampány ezt követően foltatódik más egészségügyi körzetekben.    

Mintegy 7500 védőoltás volt az országban hétfőn, további 8000 pedig az elkövetkező napokban érkezik - közölték a hatóságok.