Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Denevérek terjesztette vírustól haltak meg tízen Indiában

2018.05.22. 09:31 Módosítva: 2018.05.22. 12:11

Legalább 10 ember halálát okozta Dél-Indiában a Nipah-vírus, két fertőzött válságos állapotban van. További csaknem száz ember számára karantént rendeltek el, mert kapcsolatba kerültek az áldozatokkal - jelentette a helyi hatóságokra hivatkozva az MTI.

A dél-indiai Kerala térségében feljegyzett halálos áldozatok közül hárman egy család tagjai voltak, akiket gyaníthatóan azok a denevérek fertőzhettek meg, amelyek nemrég ellepték az otthonuk közelében lévő kutat. A hatóságok a kutat azóta lezárták, és kiürítették a környékét. A halálos áldozatok között van egy ápolónő is, aki a betegek gondját viselte.

A Nipah-vírust gyümölcsevő denevérek terjesztik, és az esetek 70 százalékában a fertőzés halálos kimenetelű. A betegség először 1998-ban bukkant fel Malajziában, nevét arról a régióról kapta, ahol megjelent. emberről emberre is terjedhet, és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő. A Nipah-vírusos fertőzésre jelenleg nincs gyógyszer.

A betegség most harmadik alkalommal jelent meg Indiában. A vírus eddig legtöbbször Bangladesben pusztított, ahol 2001 óta több mint 100 ember halálát okozta.